2023-04-25 09:30:00

FZ 2023 Predavanje "Zelena i Inkluzivna Ekonomija" P2 i P3

U sklopu obilježavanja Festivala Znanosti 2023 pod nazivom "Priroda i Društvo"  dana 25.travnja održana su dva predavanja. U 8:00 sati održano je prvo predavanje (P2) pod nazivom "Inkluzivna Zelena Ekonomija" u 3b. razredu, učenicima koji se obrazuju za zanimanje Komercijalist. U 9:30 sati održano je drugo predavanje (P3) u 2n razredu, učenicima koji se obrazuju za zanimanje pomoćni administartor

Predavanja su održali Nada Ratković, prof. mentor i Helena Balajić, prof. mentor, Stručni suraadnik  je Josip Alebić, pedagog. 

Koncept Zelene Inkluzivne Ekonomije "rezultira poboljšanjem dobrobiti čovječanstva i socijalne jednakosti, istovremeno smanjujući ekološke rizike i ekološku oskudicu". 

Učenici su se u sklopu predavanja upoznal sa:

1. Konceptom "Zelene Inkluzivne Ekonomije" i novim održivijim ekonomskim modelima i instrumentima.

2. Izvorima financiranja i mogućnostima korištenja izvora financijskih sredstava da bi se potaknuli razvojni projekti i inovacije iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitost što bi utjecalo na razvoj zelene ekonomije koja može potaknuti gospodarski rast što je ujedno i svrha predavanja.

Zelena ekonomija je pokretač održivog gospodarskog razvoja i prepoznata je kao alternativa održivijem ekonomskom modelu.

Ekonomija je jako korelirana s održivošću i sama struktura tradicionalnog ekonomskog modela ne rješava potrebe za održivim razvojem.  Traže se novi razvojni procesi i ekonomski instrumenti koji održivo koriste prirodne resurse i dovode do društvenih promjena. Cilj je poboljšati kvalitetu života, smanjiti nejednakosti, očuvati biološku raznolikost i očuvati okoliš

Zaštita okoliša je neophodna za razvoj prirode i društva i neizostavni je dio društveno odgovornog poslovanja.

Učenici 3. b razred, smjer komercijalist

​Učenici 2.n razred, smjer pomoćni administrator

 


Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj