2023-04-28 09:46:00

FZ 2023 Predavanje "Zelena i Inkluzivna Ekonomija" P4

U sklopu obilježavanja Festivala Znanosti 2023 pod nazivom "Priroda i Društvo"  dana 28.travnja održana su dva predavanja. U 8:00 sati održano je četvrto predavanje (P4) pod nazivom "Inkluzivna Zelena Ekonomija" u 3a. razredu, učenicima koji se obrazuju za zanimanje Ekonomist. 

Predavanja su održali Nada Ratković, prof. mentor i Helena Balajić, prof. mentor, Stručni suraadnik  je Josip Alebić, pedagog. 

Koncept Zelene Inkluzivne Ekonomije "rezultira poboljšanjem dobrobiti čovječanstva i socijalne jednakosti, istovremeno smanjujući ekološke rizike i ekološku oskudicu". 

Učenici su se u sklopu predavanja upoznali sa:

1. Konceptom "Zelene Inkluzivne Ekonomije" i novim održivijim ekonomskim modelima i instrumentima.

2. Izvorima financiranja i mogućnostima korištenja izvora financijskih sredstava da bi se potaknuli razvojni projekti i inovacije iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitost što bi utjecalo na razvoj zelene ekonomije koja može potaknuti gospodarski rast što je ujedno i svrha predavanja.

Zelena ekonomija je pokretač održivog gospodarskog razvoja i prepoznata je kao alternativa održivijem ekonomskom modelu.

Ekonomija je jako korelirana s održivošću i sama struktura tradicionalnog ekonomskog modela ne rješava potrebe za održivim razvojem.  Traže se novi razvojni procesi i ekonomski instrumenti koji održivo koriste prirodne resurse i dovode do društvenih promjena. Cilj je poboljšati kvalitetu života, smanjiti nejednakosti, očuvati biološku raznolikost i očuvati okoliš

Zaštita okoliša je neophodna za razvoj prirode i društva i neizostavni je dio društveno odgovornog poslovanja.

Učenici 3. a razred, smjer ekonomist


Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj