2022-09-05 08:30:00

POZNAVANJE PREHRAMBENE ROBE POZNAVANJE PREHRAMBENE ROBE

Nastavni predmet: Poznavanje prehrambene robe

http://www.asoo.hr/UserDocsImages/Kurikulumi/K_Ekonomist_za%20odobrenje.pdf

str.155.-157. str.

Ishodi učenja:

1. objasniti značenje robe i njenu podjelu

2. objasniti osnovne skupine prehrambenih proizvoda

3. obrazložiti proizvodnju i utjecaj duhanskih proizvoda na zdravlje

4. opisati podatke o funkciji ambalaže i deklaracije u prometu prehrambene robe

5. pravilno rukovati namirnicama biljnog i životinjskog porijekla tijekom manipulacije, transporta i skladištenja

Zakonska regulativa: 

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_80_1656.html

https://www.hgk.hr/documents/proizvodi-hrvatske-kvalitete-i-izvornosti-web5900a4d3ddbbc.pdf

http://hrana-hrvatskih-farmi.hpa.hr/

Pogledati video:

https://youtu.be/4ClyJI231Xg

Dodatni digitalni sadržaji:

Općenito o robi Propisi o prometu robom Zakon o hrani Prehrana i zdravlje Sastojci hrane Kvarenje hrane Konzerviranje namirnica Otrovanje hranom Žitarice Povrće i proizvodi od povrća Voće i proizvodi od voća Šećer, med i umjetna sredstva za zaslađivanje Konditorski proizvodi Meso Meso peradi Meso divljači Ribe i riblji proizvodi Rakovi, glavonošci, školjkaši Puževi, žabe i kornjače Ulja i masti Mlijeko i mliječni proizvodi Jaja i proizvodi od jaja Začini Alkaloidne namirnice Alkoholna pića Prirodne vode Posljedice pušenja Ambalaža i prirodni okoliš

Literatura: Poznavanje prehrambene robe, udžbenik sa DDS za učenike 1. razreda smjer prodavač/prodavačica, Školska knjiga, 2019.

U prvom razredu polaznik će steći sljedeće ishode učenja:

1. objasniti značenje robe i njenu podjelu

2. objasniti osnovne skupine prehrambenih proizvoda

3. obrazložiti proizvodnju i utjecaj duhanskih proizvoda na zdravlje

4. opisati podatke o funkciji ambalaže i deklaracije u prometu prehrambene robe

5. pravilno rukovati namirnicama biljnog i životinjskog porijekla tijekom manipulacije, transporta i skladištenja

Razrada

Nastavne cjeline

Razrada Nastavne teme

Osnovni pojmovi

Općenito o robi

Propisi o prometu robom

Osnovni kemijski i fizikalni pojmovi povezani s robom

Prehrambeni proizvodi i tržišnost hrane

Zakonski propisi

Prehrana i zdravlje

Sastojci hrane

Kvarenje hrane

Konzerviranje namirnica

Otrovanje hranom

Klasifikacija i proizvođači prehrambene robe

Osnovne skupine prehrambene robe u trgovini

Žitarice i njihove prerađevine

Voće, povrće, gljive i prerađevine

Šećer, med i umjetna sredstva za zaslađivanje

Meso i mesne prerađevine

Ribe i riblji proizvodi

Rakovi, glavonošci, školjkaši

Puževi, žabe i kornjače

Ulja i masti

Mlijeko i mliječni proizvodi

Jaja i proizvodi od jaja

Dijetalna hrana i dijetetske namirnice

Uživala

Alkoholna i bezalkoholna pića

Duhan i duhanske prerađevine

Proizvodnja i prerada duhana

Duhanske prerađevine

Duhan i zdravlje

Ambalaža i pakiranje

Pojam i vrste ambalaže

Vrste i oblici ambalažnih materijala

Osnovne funkcije ambalaže

Ambalaža i prirodni okoliš

Pakiranje robe

Napomene:

Dio sadržaja realizira se terenskom nastavom (posjet prodavaonicama, skladištima, sajmovima i sl.) te individualnim radom: kratka izlaganja, seminarski radovi, izrada zbirke uzoraka, izrada mentalnih mapa i plakata.

Ostalo

Metode i oblici rada:

Metode: verbalne metode, vizualne metode, prakseološke metode, metode aktivnog učenja, metode učenja stvaranjem.

Oblici: frontalni rad, individualni rad, rad u parovima, rad u skupini.

Napomena: Izbor metoda i oblika rada za svaki nastavni sat određuje nastavnik prema nastavnim sadržajima, osobitosti polaznika te materijalnim i drugim uvjetima.

Elementi i oblici praćenja i vrjednovanja polaznika:

Elementi: usvojenost nastavnih sadržaja, primjena znanja, samostalnost u radu.

Oblici: usmena provjera, pisana provjera, seminarski rad, projektni zadatak, e-učenje.

Literatura

Literatura za polaznike:

Prema Katalogu obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

 


Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj