2020-10-16 07:51:00

Grow, Nourish, Sustain. Together.

Svake godine 16. listopada, tradicionalno se obilježava Svjetski dan hrane pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda. Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane 2020. je Grow, Nourish, Sustain. Together - Odgajati, Njegovati, Održavati. Zajedno. Učenici 2.a razreda, zanimanja ekonomist su Svjetski dan hrane obilježili u sklopu nastavnog predmeta Društveno odgovorno poslovanje i na eTwinning platformi s nastavnicom Nadom Ratković i eTwinnerima iz Europe. Zajedno su dan posvetili važnosti prehrane, poboljšanju kvalitete hrane u prehrambenom lancu i zajedništvu u suzbijanju gladi u svijetu što sami naslov potvrđuje. 

Grow, Nourish, Sustain. Together.

#WorldFoodDay

Globalna zdravstvena kriza uzrokovana COVID-19 potaknula je učenike kao i mnoge širom svijeta na razmišljanje o temama koje su istinski bitne i koje se odnose na naše najosnovnije potrebe. Kada se govori o osnovnim potrebama hrana se smatra temeljem i suštinom života.

Učenici 2.a razreda, zanimanja ekonomist sa svojom nastavnicom Nadom Ratković, prof. mentor na satu Društveno odgovornog poslovanaja i eTwinning Live platformi su obilježili Svjetski dan hrane 2020. 

Na platformi eTwinning Live je organiziran događaj pod nazivom Grow, Nourish, Sustain. Together, https://live.etwinning.net/events/event/131297 koji su učenici 2.a razreda, nastavnica Nada Ratković, prof. mentor i zainteresirani eTwinneri iz Europe zajedno obilježili povodom Svjetskog dana hrane. Cilj događaja je jačanje svijesti o problemu nedostatka hrane u svijetu kod učenika i javnosti te ojačati solidarnost zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva.

Učenici 2.a obilježili su Svjetski dan hrane, inovativnom metodom obrnuta učionica i primjenom informacijsko-komunikacijske tehnologije. Kod kuće su izradili kreativne uradke (videa, plakate, postere), a u razredu lijepom zajedničkom fotografijom svima poručili da zdrava prehrana i sve naše akcije su naša budućnost.

Kroz ovaj primjer dobre prakse ostvareni su zadani odgojno-obrazovni ishodi i očekivanja međupredmetnih tema što su učenici svojim radovima objasnili, predstavili i prezentirali na uvijek poseban i jedinstven način.

Učenici 2.a, zanimanje ekonomist

Za tu prigodu učenica 2.a razreda Ana Marija Lagator snimila je video u digitalnom alatu Canva pod nazivom Svjetski dan hrane.

Poveznica na video:

https://bit.ly/3k4Fb4t

Učenica potaknuta trenutnom situacijom je na vrlo slikovit i kreativan način prikazala da je „hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba''. Istaknula je da se hrana ne smije bacati kao otpad vodeći računa o ciljevima održivog razvoja i društvenoj odgovornosti.

Učenica 2.a razreda Laura Radanović snimila je video u digitalnom alatu Powtoon pod nazivom Svjetski dan hrane.

U videu naglasila je važnost zdrave prehrane i neophodnost poboljšanja kvalitete hrane u prehrambenom lancu  

Poveznica na video: 

https://bit.ly/356O732

U galeriji se nalaze i plakati napravljeni u Canvi koje su učenici posvetili događaju.

Plakat izrađen u Canvi

Očuvanje pristupa sigurnoj i hranjivoj hrani je danas i bit će i dalje u budućnosti bitni dio odgovora na pandemiju COVID-19. To se posebno odnosi na siromašne i ranjive zajednice, koje su najteže pogođene pandemijom i posljedicama ekonomskih šokova.

Stoga, Svjetski dan hrane poziva na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim populacijama, a posebno najugroženijima, da se oporave od krize te da prehrambeni sustavi postanu otporniji i robusniji kako bi mogli izdržati sve veće nestabilnosti i klimatske šokove, pružiti pristupačnu i održivu zdravu prehranu za sve i dostojan život za radnike u prehrambenom sustavu.

Plakat izrađen u Canvi

To će zahtijevati poboljšane socijalne zaštite i nove mogućnosti koje se nude digitalizacijom i e-trgovinom, ali i održivije poljoprivredne prakse koje čuvaju prirodne resurse Zemlje, naše zdravlje i klimu.

  

Poruke 2.a :

Svaki dan je potrebno započeti s zdravim doručkom.

Ne bacajte hranu!

Grow, Nourish, Sustain. Together - Odgajati, Njegovati, Održavati.

#WorldFoodDay

 


Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj