2021-02-03 15:03:00

Uspjeh učenica na Statističkom natjecanju

Nakon izvrsnog prošlogodišnjeg plasmana i osvojene Nagrade javnosti statističko natjecanje se nastavlja u novoj školskoj godini.

Učenice 3. a razreda koje se obrazuju za zanimanje ekonomist, odmjerile su svoje statističko znanje u novom izdanju natjecanja. U prvom krugu natjecanja u kategoriji A (učenici 3. i 4. razreda srednje škole), koje je održano od 18. siječnja do 1. veljače 2020., natjecateljska ekipa „Alka“ u sastavu učenica: Tina Vlajčević i Iris Koprčina pod mentorstvom Nade Ratković, prof. mentor, izborile su plasman u drugi krug natjecanja koje se održava od 4. do 25. veljače 2021.

Statističko natjecanje organizira Državni zavod za statistiku na nacionalnoj razini, a sastoji se od dva nacionalna kruga. Pobjednička ekipa nastavlja natjecanje na europskoj razini, ide na Europsko statističko natjecanje (ESC) što je treći, posljednji krug. ESC je jedinstveno natjecanje koje promiče statističku pismenost među srednjoškolcima, a organizira ga Eurostat u suradnji s brojnim nacionalnim statističkim uredima.

Učenice trebaju uložiti dodatan trud u 2. krugu natjecanja jer osim točnosti u računanju potreban je i kreativan pristup. Dodatna motivacija su bogate i zanimljive nagrade organizatora i sponzora.

Osim konačne odluke ocjenjivačkog žirija, i ove godine postoji dodatna nagrada, „Nagrada javnosti“ koja je neovisna o ocjenama žirija i njihovu popisu pobjednika, a dodjeljuje se za najbolju prezentaciju prema glasovanju javnosti. Nakon predselekcijskog ocjenjivanja u drugom krugu natjecanja deset prezentacija s najvišim brojem bodova bit će objavljeno na internetskoj stranici Statističkog natjecanja. Sve zainteresirane osobe moći se glasovati za najbolju prezentaciju iz svake kategorije putem online obrasca. Glasovanje će trajati pet dana, a pobjednike obiju kategorija objavit će se na proglašenju pobjednika nacionalne faze ESC-a. 

Čestitamo učenicama na ostvarenom rezultatu!

Autor: Nada Ratković


Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj