preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > O školi  > Knjižnica  > Novosti
vijesti

Bilten prinova Vijest ima dokument u privitku

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 24. 1. 2023. 14:53

U dokumentu u prilogu možete vidjeti nove naslove pristigle u našu knjižnicu.

 [više]

Novi naslovi u knjižnici

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 4. 5. 2021. 16:12

Kada petnaestogodišnja Clary Fray kao mjesto za noćni izlazak s najboljim prijateljem Simonom odabere klub Pandemonij u New Yorku, ni u snu ne očekuje da bi tamo mogla svjedočiti umorstvu – a još manje da će ga počiniti troje tinejdžera čija su tijela prekrivena neobičnim tetovažama. Clary bi bila pozvala policiju, ali kako im objasniti što se dogodilo kad se tijelo ubijenog počelo postupno smanjivati, da bi na koncu i posve nestalo, a ubojice su vidljivi samo njoj?
I sam zapanjen što ih obična ovozemka može vidjeti, jedan od mladih ubojica predstavlja se kao sjenolovac – pripadnik tajnog plemena ratnika koji život posvećuju ubijanju demona. 

 

U Gradu od Kostiju petnaestogodišnja Clary Fray susrela se sa svijetom Sjenolovaca, tajnim plemenom ratnika koji život posvećuju ubijanju demona. Posljedice tog silovitog susreta su nestanak Claryne majke i pojava grotesknog čudovišta koje gotovo ubije Clary.

Grad od Pepela nastavlja gdje je njegov prethodnik stao: Clary očajnički pokušava život vratiti u normalu, no to se pokazuje nemogućim. Ona sama je, kako se ispostavilo, Sjenolovka, majka joj je u čarolijom izazvanoj komi, a odnos s njezinim najboljim prijateljem Simonom kao da prerasta u nešto više. Iako je iza sebe ostavila svijet Sjenolovaca, oni je se nisu spremni odreći tako lako, posebno njezin privlačni, novootkriveni brat Jace. 

 [više]

„Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!“

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 3. 5. 2021. 08:45

„Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!“ –

uz 96. obljetnicu smrti Antuna Branka Šimića

Malo je pjesnika koji su u tako kratkome životnom vijeku ostavili hrvatskoj književnosti toliko vrijednih ostvarenja, kao što je to učinio Antun Branko Šimić.

Neka nas njegove pjesme neprestano nadahnjuju da težimo visokim ciljevima i da ih slijedimo ma koliko put do njih bio težak jer tako ćemo, ako i posrnemo, znati da smo puno postignuli.

Antun Branko Šimić znao je bodriti čovjeka da ostane u svojoj ljudskoj biti i dostojanstvu, šaljući mu plemenitu i humanu poruku:

„Čovječe pazi

da ne ideš malen

ispod zvijezda!

Pusti

da cijelog tebe prođe

blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ

kad se budeš zadnjim pogledima

rastajo od zvijezda!

Na svom koncu

mjesto u prah

prijeđi sav u zvijezde!“

(„Opomena“)

Znameniti hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić preminuo je 2. svibnja 1925. godine u Zagrebu, ne navršivši ni 27 godina.

#Nadanasnjidan

https://www.nsk.hr/covjece-pazi-da-ne-ides-malen-ispod...

 [više]

Kvizorama

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 23. 4. 2021. 12:36

        

Dva kviza povodom Noći knjige

                       

    Provjerite svoje znanje i usput se zabavite!

 [više]

Noć knjige 2021.

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 23. 4. 2021. 09:29

                            

Noć knjige održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23.4) te Dana hrvatske knjige (22.4.).

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi od 1996., u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

U Velikoj Britaniji, Irskoj, SAD-u i Njemačkoj 23. travnja se održava i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja.

 https://nocknjige.hr/

 [više]

Dan hrvatske knjige u znaku 500. obljetnice tiskanja Judite

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 22. 4. 2021. 11:00

 

 

Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Hrvatskoga sabora iz 1996. godine obilježava 22. travnja u spomen na Marka Marulića i njegovo na taj dan dovršeno djelo „Judita“, ove godine ima posebno značenje jer se obilježava 500. obljetnica tiskanja ovoga jedinstvenog djela hrvatske književnosti.

„Judita (Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena)“ koje je dostupno u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu najznamenitije je Marulićevo djelo. To je prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskome jeziku zbog kojega je Marulić stekao naslov oca hrvatske književnosti. Dovršena je 1501., a tiskana 1521. godine. Stekavši status uzornoga djela hrvatske epike XVI. stoljeća te trajan odjek i ugled u književnoj tradiciji, „Judita“ je, zahvaljujući epskoj obradbi starozavjetne teme na narodnome jeziku, zanimljiva pojava i u europskoj renesansnoj epici. Prevedena je na engleski, mađarski, talijanski, francuski i litavski te dijelom i na slovenski, španjolski i njemački jezik.
 [više]

„To je jezik roda moga!“ – uz obljetnicu rođenja Petra Preradovića

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 19. 3. 2021. 12:16

                  „Kao vječno more sinje

                  U kretu si gipkom, lakom,

                  Podaje se dahu svakom,

                  I mreška se i propinje,

                  (Kakva moć je vjetra koga) –                                              

                  Zuji, zveči, zvoni, zvuči,

                  Šumi, grmi, tutnji, huči –

                  To je jezik roda moga! (…)“

                     („Jezik roda moga“)

Hrvatski jezik, rodoljublje, vjera i uspjesi nadahnjivali su pjesnika Petra Preradovića. Daleko od rodnoga kraja, od onih kojima se uvijek vraćao, pjesnik je sve više sazrijevao i u njem je rasla ljubav prema jeziku kojem se sve više vraćao i koji ga je snažio. Pjesmom je slavio ljepotu jezika jer je upravo u jeziku vidio i budućnost naroda iz kojega je ponikao.

Petar Preradović, najplodniji i najomiljeniji pjesnik ilirskoga preporodnog doba, rodio se 19. ožujka 1818. godine u Grabrovnici pokraj Pitomače.

#Nadanasnjidan

 [više]

Kako prepoznati lažne vijesti

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 2. 6. 2020. 16:45

 

Na ovoj poveznici možete pronaći prezentaciju na temu "Kako prepoznati lažne vijesti", autorice Ivone Turde.

 

 

 

 

 [više]

„Ko svoj može biti, tudj nek ne bude!“

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 28. 5. 2020. 16:35

Sjećanje na Ivana Kukuljevića Sakcinskoga

„… Nemislimo, da jezik naš nije jošte prikladan zato, da ga u javne poslove uvedemo: ta on je bio prie 800 godinah jezik diplomatički harvatskih i sarbskih kraljevah, a kasnie i turskoga carstva, on je tako bogat, tako izdelan, tako blagozvučan, kao što je malo samo jezikah na svetu; on poseduje u ostalih slavjanskih narečjih neizcarpivo blago: zašto bi dakle bojali se i oklevali uvesti ga u javni život; zašto bi se bojali reći, da mi želimo, da nam se zakoni i zapovedi pišu u krasnom našem materinskom jeziku, kad se to nisu plašili učiniti drugi narodi, kojim je jezik mnogo surovii i siromašnii „Ko svoj može biti, tudj neka ne bude! (…)“

(Ivan Kukuljević Sakcinski – Govor u Hrvatskome saboru 2. svibnja 1843.)

Ivan Kukuljević Sakcinski rođen je 29. svibnja 1816. godine u Varaždinu.

 [više]

Osmosmjerka-likovi iz lektira

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 26. 5. 2020. 16:25

   

 

 

Pronađi likove iz lektira!

osmosmjerka

 

 

 

 

 

 [više]

Moj križ svejedno gori...

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 22. 5. 2020. 11:54

 

„Evo me, moj svijete, na raskršću

I tvome i mome.

Oprostimo se. – Ti plačeš.

Moj križ svejedno gori.

Udaljuješ se; bez pozdrava,

bez riječi, bez Boga.

I odlazim prema istoj nepoznatoj zvijezdi. (…)“

(„Moj križ svejedno gori“)

 

Tako se u pjesmi „Moj križ svejedno gori“, lirskom slutnjom, oglasio hrvatski pjesnik Josip Pupačić nekoliko mjeseci prije tragične smrti, 23. svibnja 1971. godine. Svako kasnije čitanje tih potresnih stihova ne može se shvatiti drukčije nego kao kobno predviđanje vlastita kraja…

 

 [više]

Na današnji dan

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 20. 5. 2020. 11:44

 

 

20. svibnja 1799. godine rodio se Honore de Balzac, francuski književnik i realist. Njegovo najpoznatije djelo je roman "Otac Goriot" koji je dio ciklusa romana Ljudska komedija.

Jeste li znali da je Ljudska komedija nastala po uzoru na Danteovu Božanstvenu komediju, pjesnika čija je djela Honore izrazito štovao?

 

 

 

 [više]

Vješala na temu lektire

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 18. 5. 2020. 11:28

 

 

Pokušajte odgonetnuti koji se naslov lektire nalazi u zagonetkama.

Igra se nalazi na ovoj poveznici:

vješala

 

 

 

 

 

 [više]

Dante Alighieri

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 15. 5. 2020. 10:43

 

Dante Alighieri, talijanski pjesnik, rođen je u svibnju 1265. godine. Potekao je iz firentinske plemenitaške obitelji te se već u mladosti povezao se s pjesnicima »novoga stila« (dolce stil novo). God. 1274. prvi je put susreo Beatrice (pravim imenom Bice di Folco Portinari) koja se poslije udala za Simonea de’ Bardija, a umrla je 1290. O ljubavi prema njoj pjevao je produhovljeno u djelima Rime i Vita nuova.

Koliko god bilo zanimljivo Danteovo stvaralaštvo prije Božanstvene komedije, ono nije summa nego prije nagovještaj Danteova pjesničkog genija. Djelo koje je za Danteove komentatore bilo »vječna glazba«, »čudo«, »široka rijeka u koju se ulijevaju mnogi pritoci«, »sustav moralnih istina« i »glas nakon deset stoljeća šutnje«, zamišljeno je nakon Beatricine smrti, a dovršeno one iste godine u kojoj je Dante umro. Komedija se sastoji od tri dijela, Pakao, Čistilište, Raj (Inferno, Purgatorio, Paradiso).

 

 

 [više]

YouTube kanal "Lektire ukratko"

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 12. 5. 2020. 17:14

 

Novi YouTube kanal za srednje škole.

Lektire ukratko

 

 

 

 

 

 [više]

Na današnji dan - Gustave Flaubert

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 8. 5. 2020. 17:11

                                                    

 

Na današnji dan, prije 140 godina, umro je francuski romanopisac Gustave Flaubert.

Romanom Gospođa Bovary (Madame Bovary, 1857.) uznemirio je duhove te je optužen za povredu javnog morala. Slikar provincijalne pustoši, građanskog licemjerja i ograničenosti, Flaubert je pesimist, skeptik, trijezan promatrač, koji ne vjeruje u bolju narav svojih suvremenika...

 

 

 

 

 [više]

Lektirna zagonetka

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 6. 5. 2020. 09:40

         

 [više]

Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 2. 5. 2020. 16:22

 

Malo je pjesnika koji su u tako kratkome životnom vijeku ostavili hrvatskoj književnosti toliko vrijednih ostvarenja, kao što je to učinio Antun Branko Šimić, čiju 95 godišnjicu smrti obilježavamo na današnji dan.

Antun Branko Šimić znao je bodriti čovjeka da ostane u svojoj ljudskoj biti i dostojanstvu, šaljući mu plemenitu i humanu poruku: Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!

 

 

 

Opomena

 

Čovječe pazi

da ne ideš malen

ispod zvijezda!

Pusti

da cijelog tebe prođe

blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ

kad se budeš zadnjim pogledima

rastajo od zvijezda!

Na svom koncu

mjesto u prah

prijeđi sav u zvijezde!

 

 [više]

Vladimir Vidrić - obljetnica rođenja

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 30. 4. 2020. 16:12

                      

Uz 145. obljetnicu rođenja Mozarta hrvatskoga pjesništva, Vladimira Vidrića.

„U travi se žute cvjetovi

I zuje zlaćane pčele,

Za sjenatim onim stablima

Krupni se oblaci bijele.

I nebo se plavi visoko

Kud nečujno laste plove; –

Pod brijegom iz crvenih krovova

Podnevno zvono zove.

A dalje iza tih krovova

Zlatno se polje stere

Valovito, mirno i spokojno –

I s huma se k humu vere. (…)“

(„Pejzaž I“)

Vladimir Vidrić rodio se 30. travnja 1875. godine u Zagrebu.

 

 [više]

Čitateljski izazov

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 29. 4. 2020. 13:21

      

 [više]

Knjižnična razbibriga

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 27. 4. 2020. 10:31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 [više]

Kviz

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 23. 4. 2020. 10:07

 

 

Zaigrajte i doznajte koliki ste stručnjak za književnost!

 

Kviz o književnosti

 

 

 

 [više]

Dan hrvatske knjige, Svjetski dan knjige, Noć knjige

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 22. 4. 2020. 09:54

 

U četvrtak 23. travnja 2020. godine održat će se deveta Noć knjige, manifestacija kojom se nastoji dati kreativan poticaj mašti, knjigama te razgovoru o čaroliji stvaranja i radosti čitanja. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

 

Dan hrvatske knjige obilježava se u spomen na Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu. Svjetski dan knjige označava simbolične datume u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

 

 

 [više]

Book&zvook

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 22. 4. 2020. 09:11

 

Book&zvook je prva mobilna aplikacija za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku, dostupna za sve Android i Apple uređaje. Uživajte u dojmljivim izvedbama domaće i prijevodne književnosti, poezije, publicistike, lektira i pomno uređenih naslova za djecu.

 

book&zvook

 

 

 

 [više]

Pogled s Eiffelovog tornja

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 20. 4. 2020. 12:07

 

 

Kad poželite "virtualno otputovati"...

Pogled s Eiffelovog tornja

 

 

 

 

 [više]

Online slagalice

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 17. 4. 2020. 11:29

                      

                                 Predahnite i zaigrajte!

 

                          Knjižnice grada Zagreba_slagalice

 

 

 [više]

Audioknjiga Harry Potter

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 15. 4. 2020. 10:31

 

 

Lijepe vijesti za ljubitelje Harrya Pottera i engleskog jezika. Od sada je, inicijativom autorice J.K. Rowling, audioknjiga "Harry Potter i kamen mudraca" dostupna besplatno na internetu.

 Harry Potter at Home

 

 

 

 

 

 

 [više]

BEK - Besplatne Elektroničke Knjige

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 14. 4. 2020. 13:41

 

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] početkom 2001. pokrenulo je projekt „Besplatne elektroničke knjige“ [BEK]. Mrežne stranice projekta  kao i prvi naslov u okviru projekta javno su predstavljeni 2001. godine. Otad je u okviru projekta BEK objavljeno 219 naslova.

 

 

U knjigama možete uživati na ovoj poveznici: Besplatne Elektroničke Knjige

 

 

 [više]

Autorska prava i učenje na daljinu

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 9. 4. 2020. 12:21

 

Jednostavne i kratke upute kako poštovati autorska prava prilikom preuzimanja s interneta:

1. Autorska prava na internetu-slike

2. Smjernice za korištenje autorskih djela u učenju na daljinu.

 

 

 

 

 [više]

Pitajte knjižničare

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 7. 4. 2020. 12:02

 

Ne "guglajte", pitajte knjižničare!

pitajknjižničare

 

 

 

 

 [više]

eLektire

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 6. 4. 2020. 10:41

Na portalu eLektire dostupna su cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire. Projekt je pokrenut 2009. godine na inicijativu i uz potporu tadašnjega Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u realizaciji Bulaja naklade i CARNET-a.

Portalu možete pristupiti klikom na ovu poveznicu: eLektire

Video upute za logiranje na eLektire: upute

 

 

 [više]

Online katalog školske knjižnice

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 14. 5. 2019. 17:48

Od danas se fond školske knjižnice može pretraživati i putem Interneta na ovoj poveznici. To znači da u svakom trenutku možete dobiti informaciju o tome ima li vaša školska knjižnica neku određenu knjigu.

Želimo vam ugodno pretraživanje!

 [više]

Prijenosno računalo za učenike

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 27. 3. 2019. 15:05

 

Za potrebe naših učenika u knjižnicu je smješteno prijenosno računalo s internetskom vezom. Računalo mogu koristiti svi učenici škole za potrebe nastave - izrade seminarskih i završnih radova, raznih istraživanja i slično… Vidimo se u knjižnici!

 

 

 

 [više]

Novi naslovi u knjižnici

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 27. 3. 2019. 14:53

Khaled Hosseini – Gonič zmajeva

William P. Young – Koliba

Pitaj Alicu – Dnevnik jedne narkomanke

Edgar Allan Poe: Crni mačak – 10 primjeraka

Albert Camus: Stranac – 10 primjeraka

Emile Zola: Therese Raquin – 10 primjeraka

Henrik Ibsen: Nora  - 15 primjeraka

Ivan Mažuranić: Smrt Smail-age Čengića – 13 primjeraka

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Uplatnica za duplikat razredne svjedodžbe
Uplatnica za duplikat završne svjedodžbe
 

 

UPISI 2022./2023.
Popis udžbenika 2022/2023
IZDAVANJE POTVRDA

POTVRDA

Upute su dolje u priloženom dokumentu.

 

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Svibanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju