preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

Dani medijske pismenosti 2021.

Autor: Nada Ratković, 25. 4. 2021.

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te brojnih drugih partnera i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 19. do 25. travnja, s različitim aktivnostima i u tjednima prije i poslije, održani su 4. Dani medijske pismenosti.

Cilj projekta je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djeci i mladima, prilike za učenje o medijima.

U suradnji s portalom Medijska pismenost u Srednjoj školi bana Josipa Jelačića Sinj počelo je obilježavanje Dana medijske pismenosti.

                                Plakat izradio učenik 2.a Stipe Gaurina

Na redovnim satima Vježbeničke tvrtke i Društveno odgovornog poslovanja u Srednjoj školi bana Josipa Jelačića Sinj, eTwinning školi održavaju se online predavanja i radionice putem Zoom i Google Meet aplikacije.

Predavanja za učenike održala je nastavnica Nada Ratković, prof. mentor pod nazivom Medijska pismenost i dezinformacije u strukovnim predmetima. 

U predavanja su uključene medijske teme u sklopu  međupredmetnih tema, kojima se kod učenika potiče kritičko vrednovanje različitih medijskih sadržaja. Posebno se ističu: istraživanje i kritičko vrednovanje, stvaralaštvo i inovativnost u digitalnome okružju, prekomjerno provođenje vremena uz medije, elektroničko nasilje, vrednovanje informacija o zdravlju i zdravstvenim temama na internetu, vrednovanje informacija iz različitih izvora, važnost informiranja i uloga medija u informiranju, utjecaj medija i društvenih mreža na donošenje odluka mladih.

Prijavljeni događaj: Medijska pismenost

https://www.medijskapismenost.hr/dani-medijske-pismenosti-2021-raspored-dogadanja/

Medijsku pismenost i dezinformacije je važno podučavati u strukovnim školama. Kod učenika pridonosi razvoju kritičkog mišljenja, prepoznavanju kod zauzimanja stava, objektivnosti. Medijskapismenost, s jedne strane, a s druge strane kako se nositi s fenomenom dezinformacija i lažnih vijesti. Učenici postaju odgovorniji jer prije nego što povjeruju nekoj vijesti prije je provjere.

Poseban naglasak dan je digitalnom građanstvu, s ciljem poticanja svijesti i odgovornosti učenika u korištenju digitalnih alata.

"Medijska pismenost" se opisuje kao sveobuhvatni izraz koji pokriva sve tehničke, kognitivne, društvene, građanske i kreativne kapacitete koji omogućuju građanima pristup medijima i kritičko razumijevanje medija kako bi mogli aktivno surađivati s njima. (Europska komisija i eTwinning).

Pod “dezinformacijama“  se podrazumijevaju provjerljivo lažne ili obmanjujuće informacije koje se stvaraju, prezentiraju i šire radi ekonomske koristi ili namjerne obmane javnosti i mogu nanijeti javnu štetu. (Europska komisija i eTwinning).

Obrazovni materijali su dostupni na mrežnoj stranici:

https://www.medijskapismenost.hr/obrazovni-materijali-za-preuzimanje/

Autor:Nada Ratković
Popis udžbenika 2021/2022

 

Priloženi dokumenti:
Popis udzbenika 2021-2022.xlsx

UPISI 2021./2022.
Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Srpanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju