preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

FESTIVAL ZNANOSTI 2022.- Obrazovanje za Život

Autor: Nada Ratković, 6. 5. 2022.

U Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića, tradicionalno je i ove godine održan Festival znanosti na temu  Život. Organizator događaja je Sveučilište u Splitu i Organizacijski odbor Festivala znanosti.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka Festival znanosti u SSŠ bana Josipa Jelačića svečano je otvoren dana 03. svibnja u 9.00 sati. Cilj same manifestacije je popularizacija znanosti. Organiziranim predavanjima i radionicama učenicima se želi približiti znanost i motivirati ih na istraživanje i stjecanje novih znanja. Aktivnosti su se održavale u školi uživo i online putem ZOOM platforme u dva dana, 03. svibnja u terminu od 9:00 do 11:00 sati i 06.svibnja u terminu od 12:00 do 14:00 sati

Održana su dva vrlo poučna i edukativna predavanja/radionice s naglaskom na održivu budućnost i obrazovanje za budućnost u strukovnim predmetima s praktičnim primjerima dobre prakse. Pandemija koronavirusa unijela je niz promjena u naše živote, pa tako i u obrazovanje. Stoga, znanstvena pismenost, znanstveni principi i znanstveni način mišljenja su postali važni za učenike, a posebno u strukovnim školama.

Drugo predavanje na temu „Obrazovanje za život“ održala je nastavnica Nada Ratković, prof. mentor.

Učenje je najbolji put do uspješnog i sretnog života, jer doprinosi boljem razumijevanju života, a sva stečena znanja mogu se iskoristiti za ispunjenje ambicija. Obrazovana osoba će problem percipirati na pravi način i ponuditi adekvatno rješenje koristeći stečena znanja.

Ulaganja u obrazovanje doprinose općem dobru, povećavajući nacionalni prosperitet i podržavajući stabilne obitelji, susjedstva i zajednice. Obrazovanje je danas još važnije, je smo suočeni s gospodarskim, ekološkim i društvenim izazovima. Današnja djeca mogu se suočiti s budućim izazovima ako ih njihovo školovanje i neformalno učenje pripremaju za uloge odraslih građana, zaposlenika, menadžera, roditelja, volontera i poduzetnika.

Kako bi ostvarili svoj puni potencijal kao odrasli, mladi moraju razviti niz vještina i znanja koji olakšavaju svladavanje i primjenu engleskog, matematike i drugih školskih predmeta. Istodobno, poslovni i politički čelnici sve više traže od škola razvijanje vještina kao što su rješavanje problema, kritičko razmišljanje, komunikacija, suradnja i samoupravljanje – koje se često nazivaju "vještine 21. stoljeća".Razvijanje prenosivih znanja i vještina u 21. stoljeću opisuje ovaj važan skup ključnih vještina koje povećavaju dublje učenje, spremnost za fakultet i karijeru, učenje usmjereno na studenta i razmišljanje višeg reda. Ove oznake uključuju i kognitivne i nekognitivne vještine - kao što su kritičko mišljenje, rješavanje problema, suradnja, učinkovita komunikacija, motivacija, upornost i učenje učenja. Vještine 21. stoljeća također uključuju kreativnost, inovativnost i etiku koje su važne za kasniji uspjeh i mogu se razvijati u formalnom ili neformalnom okruženju učenja.

Vještine su povezane jedna s drugom te s tradicionalnijim akademskim vještinama i sadržajima u ključnim disciplinama čitanja, matematike i znanosti. Razvijanje prenosivih znanja i vještina u 21. stoljeću sažima rezultate istraživanja koje istražuje važnost takvih vještina za uspjeh u obrazovanju, radu i drugim područjima odgovornosti odraslih i koje pokazuje važnost razvoja tih vještina u K-16 obrazovanju. U ovom predavanju identificirane su značajke povezane s učenjem ovih vještina, koje uključuju profesionalni razvoj nastavnika, kurikulum, ocjenjivanje, programe nakon škole i izvan škole te centre za neformalno učenje kao što su izložbe i muzeji.

Organiziranim ativnostima su se pridružili učeniici svih razreda u školi, a prisustvo je Organizator omogućio svim zainteresiranima uz prethodnu registraciju na događaj.

Zahvaljujemo svim sudionicima koji su prisustvovali događaju, a posebna zahvala Organizacijskom odboru Festivala znanosti i Sveučilištu u Splitu.

YouTube: https://youtu.be/J3N0t1_zZOM

Autor: Nada Ratković, prof. mentor

 
UPISI 2022./2023.
Popis udžbenika 2022/2023
IZDAVANJE POTVRDA

POTVRDA

Upute su dolje u priloženom dokumentu.

 

 

Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Rujan 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju