preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

European year of Youth 2022-Europska godina mladih 2022

Autor: Nada Ratković, 1. 5. 2022.

European year of Youth 2022- Europska godina mladih 2022  je događaj u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih uključuje konferencije, inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje podizanja svijesti o inkluzivnoj, zelenoj i digitalnoj Uniji te provođenje studija i istraživanja o položaju mladih u EU.

Pridružite nam se i doznajte što vas čeka !

Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su politički dogovor da se 2022. godina proglasi Europskom godinom mladih. 

Tijekom Europske godine mladih Europska unija želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih uključuje konferencije, inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje podizanja svijesti o inkluzivnoj, zelenoj i digitalnoj Uniji te provođenje studija i istraživanja o položaju mladih u EU.

Kako bi se pokazalo uvažavanje i doprlo do mladih na svim razinama, u okviru Europske godine mladih nastojat će se ostvariti četiri cilja:

 1. stvaranje novih perspektiva za mlade, a pritom će se posebna pozornost posvetiti negativnim učincima koje je pandemija COVID-a 19 na njih imala te isticati kako zelena i digitalna tranzicija i druge politike Unije pružaju prilike mladima i društvu u cjelini
 2. potpora mladima (među ostalim u obliku rada s mladima), osobito onima s manje mogućnosti, lošijeg socioekonomskog položaja ili onima koji pripadaju ranjivim i marginaliziranim skupinama, kako bi stekli relevantno znanje i kompetencije i tako postali aktivni i angažirani građani, koje motivira osjećaj pripadnosti Europi
 3. potpora mladima kako bi stekli bolji uvid u različite mogućnosti koje su im dostupne, bilo na razini EU-a, nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini, za osobni, društveni, ekonomski i profesionalni razvoj, te aktivno promicanje tih mogućnosti
 4. uključivanje politike za mlade u sva relevantna područja politike Unije u skladu sa Strategijom EU-a za mlade za razdoblje 2019 – 2027. kako bi se potaknulo uključivanje perspektive mladih u oblikovanje politika na svim razinama.

Europska godina mladih pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi i zato predstavlja pravi trenutak da s puno samopouzdanja zakoračimo u budućnost, uz nadu u skori kraj pandemije.

https://europa.eu/youth/year-of-youth_hr

Tijekom Europske godine mladih očekuje se pokretanje nekoliko vodećih inicijativa iz nekoliko područja politika. To uključuje, na primjer, novu inicijativu ALMA za pomoć mladima koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja ni u sustavu obrazovanja odraslih da pronađu put na tržište rada kombiniranjem potpore za obrazovanje, strukovno osposobljavanje ili zapošljavanje u njihovoj matičnoj zemlji sa stažiranjem u drugoj državi članici EU-a.

Europska godina mladih bit će usko povezana i s instrumentom NextGenerationEU koji otvara nove perspektive za mlade, uključujući kvalitetna radna mjesta i prilike za obrazovanje i osposobljavanje za Europu budućnosti, te podupire sudjelovanje mladih u društvu.

NEKA BUDE ZELENO!

Europa je na putu da do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent - ​​neće se proizvoditi više stakleničkih plinova nego što naši ekosustavi mogu prirodno apsorbirati. 

Uz NextGenerationEU:

 • ulagat će se u ekološki prihvatljive tehnologije
 • uvesti zelenija vozila i javni prijevoz
 • zgrade i javne prostore učiniti energetski učinkovitijima.

Također moramo zaštititi svoj prirodni okoliš:

 • poboljšati kvalitetu vode u našim rijekama i morima, smanjiti otpad i plastični otpad, posaditi milijarde stabala i vratiti pčele
 • stvoriti zelene površine u našim gradovima i povećati korištenje obnovljive energije
 • učiniti poljoprivredu ekološki prihvatljivijom kako bi naša hrana bila zdravija

NEKA BUDE DIGITALNO!

Budućnost će biti vođena tehnologijom. Sljedećih 10 godina pretvaramo u digitalno desetljeće Europe! 

Uz NextGenerationEU:

 • moći ćemo se povezati svugdje s 5G i ultrabrzom širokopojasnom mrežom u cijeloj EU
 • dobit ćemo digitalni identitet, što olakšava pristup mrežnim javnim uslugama i daje nam veću kontrolu nad našim osobnim podacima
 • naši gradovi će postati pametniji i učinkovitiji
 • online kupovina bit će sigurnija
 • umjetna inteligencija pomoći će nam u borbi protiv klimatskih promjena i poboljšanju zdravstvene skrbi, prometa i obrazovanja

EU financira online tečajeve kako bi svi, mladi ili stari, mogli poboljšati svoje digitalne vještine. Pomaže malim i srednjim poduzećima da postanu online. I čine e-obrazovanje dostupnijim.

NEKA BUDE ZDRAVO!

Pandemija koronavirusa utjecala je na sve nas na ovaj ili onaj način - fizički, psihički, društveni. Sada želimo izgraditi sigurniju i zdraviju EU kako bismo bili bolje pripremljeni za svaku buduću krizu.

Uz NextGenerationEU:

 • raditi će se na zaštiti od zdravstvenih prijetnji
 • ulagati više u istraživanje i inovacije za razvoj cjepiva i liječenja
 • modernizirati zdravstvene sustave tako da bolnice u svakoj zemlji EU-a imaju bolji pristup novoj tehnologiji i medicinskim potrepštinama
 • financirati obuku za europske medicinske i zdravstvene djelatnike

Pandemija je utjecala na sve naše živote. Mnogi su pretrpjeli bolest ili žalost, drugi su izgubili posao ili prihod. Sada želimo izgraditi jaču, otporniju Europu.

Uz NextGenerationEU:

 • poticati će se mlade na studij znanosti i tehnologije, što otvara vrata zelenim i digitalnim poslovima budućnosti
 • podupirati daljnje obrazovanje
 • nuditi zajmovi i potpore mladim poduzetnicima

EU također pomaže mnogim sektorima da se oporave, jača potporu turizmu, kulturi i umjetnosti diljem Unije, čineći ih digitalnijim i održivijima.

Uz NextGenerationEU učinit će Europu jakom!

Od sjevera do juga, od istoka do zapada, žele izgraditi Europu koja radi za sve. Žele da svi Europljani imaju jednake mogućnosti, tko god bili i gdje god živjeli. I žele slaviti raznolikost u svim njezinim oblicima.

Uz NextGenerationEU:

 • borit će se protiv rasizma i ksenofobije
 • promicati ravnopravnost spolova i osnaživanje žena
 • zaštititi prava LGBTQI+ zajednice i boriti protiv diskriminacije
 • jačati prava EU-a kako bi se obuhvatili svi oblici govora mržnje i zločina iz mržnje

Jednakost također znači ekonomske i društvene mogućnosti za sve. Uz NextGenerationEU povećat će se mogućnosti zapošljavanja za osobe s invaliditetom, kao i za one koji žive u ruralnim, udaljenim ili ugroženim područjima.  I ulagat će se u inkluzivno obrazovanje djece, bez obzira na njihovo porijeklo, situaciju ili posebne potrebe.

Uz NextGenerationEU, napravit će Europu za svakoga!

Europska godina mladih uključuje konferencije, inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje podizanja svijesti o inkluzivnoj, zelenoj i digitalnoj Uniji te provođenje studija i istraživanja o položaju mladih u EU.

Pridružite nam se i doznajte što vas čeka !

 
UPISI 2022./2023.
Popis udžbenika 2022/2023
IZDAVANJE POTVRDA

POTVRDA

Upute su dolje u priloženom dokumentu.

 

 

Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Rujan 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju