preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

Svjetski tjedan poduzetništva

Autor: Nada Ratković, 5. 5. 2023.

Globalni tjedan poduzetništva- Global Entrepreneurship Week

Globalni tjedan poduzetništva je svjetska inicijativa sa svrhom promicanja poduzetništva i poduzetničkog načina razmišljanja kod mladih, ali i ostalih dobnih skupina. Cilj je izgradnja jednog globalnog, poduzetničkog ekosustava.

Održava se svake godine u cijelom svijetu tijekom jednog tjedna u studenom, tisuće događaja i natjecanja diljem svijeta inspiriraju milijune da se uključe u poduzetničke aktivnosti dok ih povezuju s potencijalnim suradnicima, mentorima pa čak i investitorima. Globalni tjedan poduzetništva konstantno se širi te gradi i jača poduzetničke ekosustave diljem svijeta.

Ove godine Svjetski tjedan poduzetništva - Global Entrepreneurship Week održava se od 14. do 20. studenog 2022, a učenici i mentorica Nada Ratković su započeli obilježavanje u studenom i završili u svibnju sa obilježavanjem Svjetskog dana žena poduzetnica dana 5. svibnja 2023.

Žene i Poduzetništvo

Međupredmetna tema: Poduzetništvo

Poduzetništvo definitivno ne možemo dijeliti na muško i žensko, poduzetništvo je ili uspješno ili neuspješno, ali – uvijek postoji ono ali.

Svjetski dan poduzetnica obilježen je 5. svibnja 2023, umjesto 19. svibnja 2023. Događaj obilježili su učenici 2.a, 3.a, i 4.a razreda zanimanja ekonomist sa svojom mentoricom Nada Ratković koja im je kroz nastavne predmete Društveno odgovorno poslovanje i Vježbenička tvrtka ukazala na važnost poduzetništva i uključivanja žena u poduzetništvo i navela primjere uspješnih poduzetnica. Prečac do bogatog gospodarstva je uklanjanje zapreka poduzetničkim aktivnostima žena.

Žene su još uvijek na marginama gospodarskih tokova, još uvijek postoji dosta zapreka poduzetništvu žena bilo da se radio o otežanom pristupu izvorima financija, bilo da se uskraćuju potpore poduzećima u vlasništvu žena, a da ne govorimo o društvenoj podršci. Ubrzanje ekonomskog i društvenog razvoja te podizanje gospodarskih aktivnosti i kod nas, a i u Europskoj uniji nije moguće bez jačeg uključivanja žena. Potpore poduzetnicama trebaju biti kontinuirane, financijske, sustavne i društvene te su neophodne ako želimo dodatno jačanje našeg gospodarstva.

Ženama treba omogućili da na jednakoj razini s muškarcima sudjeluju u gospodarskim aktivnostima. Prema procjenama, ukoliko bi omogućili ženama da na jednakoj razini sudjeluju u gospodarskim aktivnostima, globalno gospodarstvo moglo bi stvoriti dodatnih 160 trilijuna dolara vrijednosti.

Poduzetnice igraju sve važniju ulogu u hrvatskom gospodarstvu i njihov broj sve više raste. Stručnjaci kažu da žene poduzetnice imaju više želje za učenjem, umrežavanjem, također da su  taktičnije prema suradnicima te da pridonose društveno odgovornom poslovanju.

U sferi poduzetništva žene su u manjini, oko 30% od ukupnog broja, a razlozi su socijalni, ekonomski, politički. Ipak, trendovi se mijenjaju na bolje, unatrag zadnje tri godine sve je više žena poduzetnica, što je odraz i slike na globalnoj razini. Napredak je kod nas možda najvidljiviji u mijenjaju stavova prema ženskom poduzetništvu, čemu će sigurno još više doprinijeti ulazak u EU koja stavlja vrlo jaki naglasak na jačanje i razvoj upravo ženskog poduzetništva.

Stoga, je vrlo važan iskorak da se od 2002. godine, svakog trećeg petka u mjesecu svibnju i obilježava Svjetski dan poduzetnica kojim se diljem svijeta slave poduzetnice, te se želi ukazati na specifične izazove s kojima se one susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten.Obilježavanje u Srednja strukovna škola je započelo u studenom i završilo je u svibnju sa aktivnostima.

Aktivnosti i radovi učenika:

Autor: Nada Ratković, prof. mentor

 
 

 

Profesionalno usmjeravanje

  učenika završnih razreda

          srednjih škola

https://e-usmjeravanje.hzz.hr

https://e-usmjeravanie.hzz.hr/Predanketa

Google tražilica

    

Popis udžbenika 2023/2024
UPISI
Uplatnica za duplikat razredne svjedodžbe
Uplatnica za duplikat završne svjedodžbe
 

 

IZDAVANJE POTVRDA

POTVRDA

Upute su dolje u priloženom dokumentu.

 

 

Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju