preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

Škola za svjetliju budućnost-DAN ŠKOLE

Autor: Nada Ratković, 12. 6. 2020.

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića 12. lipnja, svečano je obilježila Dan škole i Dan otvorenih vrata online u virtualnim učionicama. Obilježavanje manifestacije otvaranjem za javnost u velikom broju, nažalost zbog situacije s koronavirusom nije bilo preporučljivo. Međutim, to nije bila prepreka školskim djelatnicima i učenicima ni u ovim teškim vremenima da posustanu i ne obilježe važan dan. Druženje u školskim prostorijama zamijenili smo kreativnim online radionicama i video predavanjima u virtualnim učionicama, koristeći koncept obrnute učionice uz suvremenu IKT tehnologiju.

Poveznica na Feratu:

https://www.ferata.hr/sss-bana-josipa-jelacica-skola-za-svjetliju-buducnost/

 

Poveznica na Skole.hr:

http://skole.hr/nastavnici/iz_prakse?news_id=21361

Povijesnom 1991. godinom i raspadom CUO-a „10. kolovoz“ nastaju tri odvojene srednjoškolske ustanove, među kojima je i Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića, škola koja je ispisala neke od najblistavijih stranica u obrazovanju ne samo u Sinju i Cetinskoj krajini, već i mnogo šire. Iznjedrila je generacije uspješnih stručnjaka različitih profila, kako u visokom obrazovanju, tako i u obrtničkim vodama. Ponoseći se imenom jedne od najznačajnijih ličnosti burne hrvatske prošlosti, od 1993. škola je posvećena izvrsnosti i stvaranju boljega svijeta prepoznajući i njegujući najbolje u svakom pojedinom učeniku.

Na približno 3200 m2  školskoga prostora i 4000 mokolnoga zemljišta, nastava se izvodi u 13 učionica, suvremeno opremljenim kabinetima za ugostiteljska zanimanja kuhar i konobar, 4 kabineta informatike, kabinetu kemije, kabinetu frizera, kabinetu kozmetičara, kabinetu pedikera te u sportskoj dvorani.  Učenicima i profesorima na raspolaganju je i bogati knjižnični fond s oko 6200 knjiga.

Od rujna do ožujka u Školi su pripremljeni, osmišljeni i organizirani sljedeći događaji: Tjedan cjeloživotnog učenja, Svjetski dan učitelja, Dani kruha, Europski tjedan strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Europski tjedan kodiranja, Dani Carneta, Međunarodni dan obrazovanja, Dani sigurnijeg interneta, Dan ružičastih majica, Svjetski dan digitalnog učenja.

U nastavi na daljinu online u virtualnim učionicama su pripremljeni, osmišljeni i organizirani događaji: Svjetski dan prava potrošača, Međunarodni dan šuma i voda, Dani medijske pismenosti, Europski tjedan medijske pismenosti, Svjetski i Europski tjedan novca, Svjetski dan planeta Zemlje, Virtualno kuhanje učenika, Pizza party, STEM Discovery Campaign, Dan Europe i eTwinning dan, Međunarodni dan biološke raznolikosti, Međunarodni dan sporta, Dan poduzetnica i poduzetnika, Svjetski dan zaštite okoliša, Dan otvorenih vrata i Dan škole. Festival znanosti je odgođen na državnoj razini za jesen.

Učenici sa svojim mentorima ostvaruju zavidne rezultate na županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima u svim općeobrazovnim i strukovnim disciplinama. Nažalost, zbog situacije s koronavirusom odgođene su aktivnosti državnih natjecanja ove godine te učenici zanimanja kuhar i kozmetičar neće moći predstaviti svoja stečena strukovna znanja i vještine u disciplinama Kuharstvo i Kozmetička njega na WorldSkills natjecanju i visoko se plasirati. Novonastala situacija nije spriječila učenike ekonomiste osvojiti treće mjesto na državnom natjecanju iz Statistike na Statističkom natjecanju u organizaciji Državnog zavoda za statistiku i Eurostata. Po prvi puta u Hrvatskoj DZS organizirao je i Nagradu javnosti za najbolju prezentaciju koju je osvojila naša ekipa Mačkula.

Škola je u ovoj školskoj godini postala i eTwinning škola te je nagrađena etiketom eTwinning School 2020./2021. jer je prepoznata u područjima: digitalna praksa, praksa eSigurnosti, inovativni i kreativni pristupi pedagogiji, promicanje stalnog stručnog usavršavanja osoblja, promicanje prakse za suradnju u učenju među nastavnicima i učenicima.

Konstantno radimo na popularizaciji strukovnih zanimanja, modernizaciji, internacionalizaciji strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja i razvoju kvalitete odgojno-obrazovnog procesa i sustava, koristeći inovativne metode poučavanja i suvremene digitalne tehnologije.

U sklopu događanja u školi je organizirano preko sto oglednih satova, predavanja i radionica, predavača iz škole domaćina i gostujućih predavača. Nastavnici su također vrlo aktivni predavači na županijskim i međužupanijskim stručnim vijećima te sudjeluju na Danima strukovnih nastavnika.

Nastavnici ustrajno i naporno rade na unaprjeđenju odgojno-obrazovnog sustava dajući doprinos svojim radom u radnim skupinama, povjerenstvima za izradu kurikulumskih dokumenata na državnoj razini. 

Ponosni smo na svoje nastavnike koji od prvog dana online nastave izrađuju digitalne nastavne sadržaje i sudjeluju u objavi videopredavanja, primjera za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu na portalu ASOO virtualna nastava za strukovne škole i Škola za život, koje je ministrica MZO-a javno pohvalila. Naši nastavnici autori su i suautori udžbenika, radnih bilježnica, digitalnih obrazovnih sadržaja, međupredmetnih tema, rubrika za vrednovanje što je odobreno od strane MZO-a i ASOO-a.

Škola je zato prepoznatljiva u Hrvatskoj i Europi i nositeljica je mnogih oznaka kvalitete hrvatskog i europskog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Postati službeni partner European Vocational Skills Week zaista je veliko postignuće.

Na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=_JapGx_MDJo&t=69s, možete pogledati promotivni video škole koji je proslijeđen svim osnovnim školama cetinskog kraja i namijenjen  je učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima.

Na temeljima međusobnoga poštovanja i razumijevanja, uvažavajući razlike i individualne posebnosti, škola nudi mnoštvo različitih programa prilagođenih tržištu rada, kao i mogućnosti nastavka školovanja. Učenici se tako mogu upisati u trogodišnja zanimanja prodavač, kuhar, konobar, frizer i kozmetičar, četverogodišnja turističko-hotelijerski komercijalist, komercijalist te ekonomist, a od školske godine 2020./2021. i u novo, petogodišnje zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar.

Nebrojeni uspjesi učenika na domaćim i međunarodnim natjecanjima, suradnja sa školama u Hrvatskoj i inozemstvu, mogućnosti stipendiranja tijekom školovanja – SSŠ bana Josipa Jelačića doista je škola koja svojim primjerom širi obzore i gradi budućnost. Vrata naše škole otvorena su svima – svaki učenik dobit će neprocjenjiv dar – neotuđivo znanje i vještine, ali i čvrsto vodstvo i dragocjen savjet. Spremni smo za izazove koje donosi neizvjesna budućnost, promičemo i vjerujemo u temeljne vrijednosti koje se ne mijenjaju – obrazovanje i ljudskost iznad svega.

Uz nastavnički kadar koji u timskom duhu i dobrom raspoloženju neumorno radi na vlastitom cjeloživotnom obrazovanju i uspješno se nosi s izazovima suvremene nastave, učenicima se nudi svijet rada na dlanu, moraju samo posegnuti – marljivo učiti danas kako bi živjeli dobro sutra.

„Istražite nove mogućnosti bruseći svoje vještine u našoj školi“.

 
Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju