preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježen European Code Week 2020.

Autor: Nada Ratković, 26. 10. 2020.

Naša škola se i ove godine priključila društvenoj inicijativi European Code Week 2020. čiji je cilj na zabavan i angažirajući način učenicima približiti programiranje i digitalnu pismenost. U školi su organizirane i održane brojne edukativne radionice za učenike u informatičkim kabinetima. Kritičkim mišljenjem i pouzdanom uporabom novih digitalnih tehnologija učenici jačaju digitalne kompetencije koje su im neophodne za razmjenu i traženje informacija, komunikaciju i za rješavanje osnovnih problema u svim aspektima života.

Obilježavanju Europskog tjedna programiranja u vremenu od 19. do 23. listopada,  pridružili su se nastavnici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića. Nastavnik Željko Cvitković-Đone, prof. mentor je organizirao i održao radionicu „Logički sklopovi“, a nastavnica Nada Ratković, prof. mentor je organizirala i održala radionicu „Workshop: Coding data and codes“ i učenicima pokazali važnost računalnog razmišljanja, rješavanja problema i programiranja koje je danas prisutno svugdje oko nas.

Prije obilježavanja EU Code Week, nastavnici su se priključili eTwinning projektu pod nazivom „CodeWeek 360o“ čiji su autori nastavnici Bojan Grba i Branko Rumenović, prof. mentor iz Ogulina, Cilj eTwinning projekta je upoznati učenike s novim digitalnim tehnologijama i multimedijom. Nakon snimanja slika kamerom od 360° i/ili panoramskim načinom rada, učenici traže dostupne web alate za obradu snimljenog materijala i uče raditi s novim alatima za obradu multimedije. Krajnji cilj projekta je postići najbolji mogući rad predstavljanjem virtualne šetnje kroz školu korisnika.

Za vrijeme tjedna programiranja nastavnici Ž. Cvitković Đone i N. Ratković prihvatili su izazov „Code Week 4 All challenge“, na poziv Obrtničke i tehničke škole iz Ogulina gdje su aktivnosti vlastite radionice pod nazivom „Video recording and video production“ povezali s njihovim aktivnostima.

 

Za sudjelovanje u projektu potrebno je bilo registrirati se na CodeWeek sa vlastitom aktivnosti i koristiti kod nositelja projekta. Tema glavnog događaja bila je „Snimanje i obrada materijala s kamerom 360° čiji su voditelji nastavnici Bojan Grba i Davorka Božičević koji su upoznali učenike s radom kamere koja snima 360°.

U projekt je uključeno bilo pet zemalja: Španjolska, Turska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska (3. osnovne škole i 3. srednje škole) i na taj način su svi sudionici stekli uvjete za dobivanje „Potvrde o izvrsnosti“.

 

Osim naše škole u vezanom događaju sudjelovale su i brojne druge škole:

  1. Instituto de Formación Profesional Superior Ausias March iz Španjolske, mentorica María José García García-Saavedra,
  2. Srednja škola ”Uskoplje, mentorica Marija Barnjak i Katolički školski centar ”Petar Barbarić”, mentorica  Melisa Karajko iz Bosne i Hercegovine ,
  3. Osnovna škola ”Sremski Front” iz Srbije s mentorom  Tomislavom Šeremetom,
  4. Srednja škola Adviye Ahmet Eminoğlu, mentor Canan Uluirmak iz Turske i Osnovna škola Yazlamazlı, mentor  Bahadır YUSUF DEMİRCİ

Škole iz Hrvatske:

  1. Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana s mentorima Draganom Sabljakom i Brankom Rumenovićem,
  2. Prva osnovna škola Ogulin s mentoricom Valentinom Blašković,
  3. Osnovna škola Plaški s mentoricom  Katarinom Butković,
  4. Srednja škola Slunj s mentoricom  Mateom Magdić,
  5. Srednja škola bana Josipa Jelačića s mentorima Nadom Ratković i Željkom Cvitković- Đonom.
  6. Osnovna škola Ljubljanica.

Učenje programiranja pomaže učenicima da shvate „svijet oko sebe“ koji se brzo mijenja, da prošire svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razviju vještine i sposobnosti kako bi istraživali nove ideje i bili inovativni.

Diseminacija projekta:

1. http://www.otsog.hr/obiljezen-tjedan-programiranja/

2. http://skole.hr/nastavnici/iz_prakse?news_id=21761

3. https://ksc-travnik.net/2020/10/26/tjedan-programiranja/

4. https://live.etwinning.net/projects/project/229185

5. http://skole.hr/aktualno/vijesti-iz-skola?news_id=21774

Hvala svim partnerima na suradnji.

Autor:Nada Ratković i Željko Cvitković-Đone
UPISI 2022./2023.
Popis udžbenika 2022/2023
IZDAVANJE POTVRDA

POTVRDA

Upute su dolje u priloženom dokumentu.

 

 

Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Rujan 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju