preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

CLIMATE ACTION PROJECT 2020

Autor: Nada Ratković, 20. 11. 2020.

U sklopu nastavnog predmeta Društveno odgovorno poslovanje, učenici 2.a razreda zanimanja ekonomist sudjelovali su u međunarodnom projektu "Climate Action Project", rješavanjem globalnih problema u stvarnom svijetu na engleskom jeziku. Projekt je trajao od 28. rujna do 8. studenog 2020. godine. Tijekom šest uzbudljivih tjedana učenici su zajedno s mentoricom Nadom Ratković, prof. mentor,  virtualno s učenicima iz cijelog svijeta rješavali jedan od najvažnijih svjetskih izazova: klimatske promjene. Učenici su istraživali, surađivali, raspravljali, stvarali, zabavljali se, povezivali ​​se, predstavljali i dijelili svoja otkrića putem tjednih zadataka, prezentacija i videozapisa. Svaki tjedan učenici su izvršavali zadatke i kreirali videozapise svojih nalaza koji su objavljeni na mrežnoj stranici projekta

Učenici 2.a, razreda

Cilj projekta je edukacijom osvijestiti učenike o važnosti borbe i suzbijanja klimatskih promjena, promijeniti ponašanje i razmišljanje učenika u pogledu klimatskih promjena i prijetnji okolišu. Aktivnost učenja je dugoročna. Komunikacija u cijelom projektu se odvijala na engleskom jeziku.

Projekt "Climate Action Project" su podržale vlade u 15 zemalja, a projekt je relevantan za specifične potrebe u određenim zemljama. Sudjelovanjem u projektu, učenici postaju dio globalne zajednice, a za rad na projektu, kroz šest tjedana dobit će značke i certifikate.

Tijekom šest uzbudljivih tjedana učenici 2. a razreda zanimanja ekonomist su zajedno s mentoricom nastavnicom Nadom Ratković, prof. mentor,  bili povezani virtualno s mladima sa šest kontinenata i rješavali jedan od najvažnijih svjetskih izazova: klimatske promjene.

Priključenjem projektu učenici su postali dio "Climate Action Project" učionice, a nastavnik je postao "Climate Action Project" edukator za 2020./2021. godinu.

Projekt je trajao od 28. rujna do 8. studenoga 2020. godine. Učenici su izradili vlastitu aktivnost: utjecaj klimatskih promjena na ekonomiju: statistiku, turizam, bankarstvo i pravo. Svaki tjedan, učenici su učili o klimatskim promjenama i to povezivali s ekonomijom, izrađivali različite materijale koristeći dostupne digitalne alate kao što su npr. Linoit, PosterMyWall, Mentimeter, Padlet, Youtube, Zoom, Google alati i drugo. 

Tijekom projekta, učenici i nastavnik virtualno su bili povezani s ostalim učenicima i nastavnicima iz svijeta i predstavljali Sinj i školu.

Posebno zanimljiva aktivnost u sklopu projekta bila je suradnja s učenicima iz Gimnazije Bernardina Frankopana iz Ogulina i profesorom Brankom Rumenovićem. Učenici i nastavnici razmijenili su iskustva i znanja koja su stekli sudjelovanjem u projektu i izradili plan aktivnosti i suradnje za buduće razdoblje. Projekt je diseminiran u sklopu Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju online predavanjem.

U sklopu projekta održao se i "Climate Action Day". Na cjelodnevnom webinaru učenici su mogli pratiti stručna predavanja raznih znanstvenika i osoba iz javnog života. Osim znački "Climate Action Project Classroom 2020-2021" i "Climate Action Project Educator 2020-2021", certifikata "Climate Action Day", učenici i nastavnici dobili su certifikat za šestotjedno putovanje projektom. Zbog aktivnosti i promocije projekta, nastavnik je dobio i Zlatni certifikat.

Učenici su istraživali, surađivali, raspravljali, stvarali, zabavljali se, povezivali ​​se, predstavljali i dijelili svoja otkrića putem tjednih zadataka, prezentacija i videozapisa. Svaki tjedan učenici su izvršavali zadatke i kreirali videozapise svojih nalaza koji su objavljeni na mrežnoj stranici projekta

Projekt omogućuje učenicima i nastavnicima povezivanje i interakciju s drugim učenicima i nastavnicima sa 6 kontinenata. Nastavnicima se svaki tjedan slao kurikulum. Učenici su imali velike mogućnosti i drugačiji pristup učenju. Oni su rješavali probleme, dijelili svoja otkrića i poduzimali mjere. Na kraju projekta održale su se interakcije uživo i webinari stručnjaka.

U listopadu su učenici proučavali uzroke i posljedice, pokušavali su riješiti probleme i poduzeti potrebne mjere. U sklopu projekta se obavila globalna sadnja drveća i mnoge škole su se pridružile akcije PlantED-u. Studenti širom svijeta sadili su drveće tijekom šest tjedna i čak su mogli poslati svoje crteže i prototipove na Mars. Učenici su mogli stvarati male izume, steći dublje razumijevanje i istraživati. Projekt je značajan jer se može predstaviti za svaki općeobrazovni i strukovni nastavni predmet. Svaka dob, tema i škola zahtjevaju drugačiji pristup i učenicima daju budućnost kakvu zaslužuju.

Rješavanjem projektnih aktivnosti učenici su stekli nove vještine poput kreativnosti, empatije, rješavanja problema u stvarnom svijetu, suradnje i kritičkog mišljenja. Gledajući videozapise svojih vršnjaka, učenje postaje autentičnije.

Tijekom posljednjeg tjedna održale su se internetske interakcije uživo, a svjetski poznati stručnjaci podijelili su stručnost tijekom webinara. Tijekom webinara učenici su imali stručnjake za hosting, tako da su učenici mogli učiti od svjetski poznatih stručnjaka.

 

Internetska interakcija uživo, učenika Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj se održala online s učenicima iz Poljske, a učenici su imali priliku da kroz jedan školski sat upoznaju novu nastavnicu mentoricu iz Australije.

Razmjena znanja s učenicima i mentoricom Magdalena Dygala iz Radom, Poljska.

 

Nastavni sat s mentoricom Hilla Davis,  Australija.

Razmjena iskustava s učenicima iz Ogulina, Hrvatska

Na ovaj način učenici uče globalno od svojih vršnjaka iz cijelog svijeta i dolaze do novih otkrića, npr. da se klimatske promjene u drugim dijelovima svijeta razlikuju. Tijekom posljednjeg tjedna odvijale su se virtualne interakcije uživo putem alata za videokonferencije Zoom i Google Meeta, tako da su učenici mogli svoja otkrića podijeliti uživo, ocjenjivati ​​vlastiti rad i rad vršnjaka. Kroz projektne aktivnosti učenici su rješavali probleme u stvarnom svijetu.

 Ovdje možete pogledati mali dio učeničkih aktivnosti u šestom tjednu.

Projekt je usmjeren na učenike i ima za cilj rješavanje problema u stvarnom svijetu i promjene ponašanja učenika kroz obrazovanje. Na projektu surađuje se s WWF-om i NASA-om, a projekt su podržali dr. Jane Goodall, zaklada UN-a, irski predsjednik, predsjednica Higgins, Kumi Naidoo, znanstvenici, javne osobe i svjetski čelnici. O projektu su izvještavali mediji iz 45 zemalja, uključujući BBC, CNN i National Geographic. Sudjelovanje je bilo slobodno.

Projekt je značajan jer su učenici i nastavnici kroz projektne aktivnosti koristeći nove inovativne pedagoške pristupe učenja: suradničko učenje, istraživačko učenje, učenja kroz igru, projektno učenje, učenje od stručnjaka, stekli nova znanja i vještine 21. stoljeća i prihvatili UN-ove ciljeve održivog razvoja - "17 goals for Sustainable Development".

Učenici su razvili i stekli nove jezične, prezentacijske, komunikacijske, interkulturalne i digitalne kompetencije koristeći suvremenu digitalnu tehnologiju u svojoj učionici za pronalaženje i strukturiranje sadržaja, predstavljanje i dijeljenje svojih nalaza. Učenici otkrivaju nove IKT alate tijekom izrade prezentacija, snimanja videozapisa, postavljanja virtualnih interakcija, stvaranja digitalnih sadržaja i razmišljanja na blogovima. 

Događaj je vrlo važan za strukovno obrazovanje i osposobljavanje jer daje odgovor na pitanje zelene i digitalne tranzicije u novom normalnom što je dio godišnjeg izvedbenog kurikuluma nastavnog predmeta Društveno odgovorno poslovanje. Nastavna cjelina je Društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj (zaštita okoliša...) i u korelaciji je sa svim nastavnim predmetima.

Do novog projekta u siječnju 2021.!
Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju