preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

Projekt "Različiti a ipak slični - rastimo kroz struku" - 1.susret

Autor: Nada Ratković, 23. 12. 2020.

Nakon uspješno realiziranih međuškolskih projekata srodnih strukovnih škola iz Splitsko-dalmatinske županije, zajednička suradnja učenika i nastavnika naše škole i Komercijalno-trgovačke škole Split se proširila na međužupanijsku razinu, na Zadarsku županiju, Srednju školu Biograd na Moru. Riječ je o projektu "Različiti a ipak slični – rastimo kroz struku", čije su projektne aktivnosti započele u rujnu. Projektni zadatak se realizira u I. i II. obrazovnom razdoblju u školskoj godini 2020./2021. Zbog posebnih mjera povodom epidemije COVID-19 nije bilo moguće realizirati prvi stručni posjet uživo u Sinju, pa se isti realizirao online 23. prosinca, pomoću aplikacije za audio i video komunikaciju Zoom.

Projekt "Različiti a ipak slični - rastimo kroz struku" se temelji na temama stručno-teorijskih nastavnih predmeta iz područja Ekonomija, Trgovina, Ugostiteljstvo i Turizam. U projektu sudjeluju učenici koji se obrazuju za zanimanje ekonomist, komercijalist i kuhar. Cilj projektnih aktivnosti je suradnja učenika s vršnjacima iz srodnih strukovnih škola. Učenici će upoznati vršnjake iz strukovnih škola, njihovu tradiciju, kulturne običaje i tradicionalna jela kao i mogućnosti profesionalnog razvoja uz jačanje digitalnih i strukovnih kompetencija. Prvi planirani susreti je u Sinju (sa studenog prebačen na prosinac) i nastavlja se dalje u Splitu (ožujak) i Biogradu na Moru (svibanj).

U sklopu projekta "Različiti a ipak slični – rastimo kroz struku" predstavljen je istoimeni međuškolski projekt, projekt suradnje tri strukovne škole: Srednja škola Biograd na Moru, nositelji projekta: Davorka Demo, prof. savjetnik i Marin Banović, prof. mentor i Komercijalno-trgovačka škole Split, Jasenka Rašetina, prof. savjetnik i  Andrea Braovac, prof. mentor i Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj, Nada Ratković, prof. mentor i Marija Šimunović, prof. mentor.

Zbog posebnih mjera povodom epidemije COVID-19 nije bilo moguće realizirati prvi stručni posjet uživo u Sinju, pa se isti realizirao online pomoću aplikacije za audio i video komunikaciju Zoom.

Prema planu projektnih aktivnosti, prvo predstavljanje projekta i susret projektnih partnera i sudionika održano je online u srijedu, 23. prosinca 2020. godine. Učenici i nastavnici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj su za svoje partnere pripremili svečanu manifestaciju pod nazivom "Strukom "u sridu" kulturno-povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine", u obliku izložbe radova učenika na virtualnom zidu Padleta, predavanja nastavnika i zajedničke radionice. 

Učenici 1. b i 2. b razreda zanimanja komercijalist i učenici 2. kh razreda zanimanja kuhar, zajedno s mentoricama, Nadom Ratković i Marijom Šimunović, nositeljicama projekta u strukovnoj školi u Sinju predstavili su svoje projektne zadatke i projektne aktivnosti. 

Program svečane manifestacije u obliku izložbe radova učenika pod nazivom - Strukom „u sridu „ kulturno-povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine, vodila je učenica Vanesa Vojković, učenica 2.b razreda koja je vrlo stručno odradila posao moderatorice. Pomoću suvremenih digitalnih alata učenici su napravili virtualnu izložbu i predstavili svoje inovativne i kreativne radove online na virtualnom zidu Padleta.

Na samom početku manifestacije, učenici i nastavnici srodnih strukovnih škola iz Biograda na Moru i Splita su se predstavili uz kratki opis osobnih karakteristika i školskog okruženja.

 

Cilj je zajednički uočili sličnosti i razlike i kritički raspravili o izazovima i dobrobitima sličnosti i različitosti. Nakon kratke rasprave, učenici domaćini su upoznali vršnjake s školom, gradom i zavičajem u božićnom ruhu. Uslijedili su primjeri dobre prakse na virtualnom zidu Padleta, kojima su učenici opisali bogatu tradiciju i kulturne običaje grada Sinja i prikazali tradicionalna sinjska jela i pića na primjerima. Učenici su predstavili poznate osobe iz svog kraja s naglaskom na njihov profesionalni razvoj. 

Virtualni zid Padleta je bio prepun iznenađenja.

https://padlet.com/nadaratkovic/ysee9i23k1z7bmrk

Na zidu su se nalazili poznati književnici, sportaši, novinari, svečenici, lječnici, skladatelji, pjevači, alkari, medicinske sestre i mnogi drugi koji su rođeni, živjeli i/ili pokopani u Sinju. Svi su na trenutak zauzeli posebno mjesto u mislima učenika i predstavljeni su uz svoje djelo, pjesmu i ples. Kroz virtualnu šetnju Sinjem i okolicom, učenici i nastavnici su kroz povijest upoznali znamenitosti grada, tvrđave, muzeje, galerije i prirodne ljepote. Etno-kutak je bio prepun narodnih nošnji, običaja, starih zanata i zaštićenih kulturnih dobara. Posebno je predstavljena tradicionalna viteška igra Sinjska Alka, Čudotvorna Gospa Sinjska, Sinjska rera, Nijemo kolo, Muzej Sinjske alke i bogata gastronomska ponuda. Sinj i Cetinska krajina su pravi raj za gurmane, poznati po vrlo ukusnim i jedinstvenim jelima. Osim sinjskih arambaša, poznate su žabe, riječni rakovi, cetinska pastrva, sinjski rafioli kao i mnogi drugi specijaliteti. 

Svi učenici su aktivno sudjelovali u aktivnostima projektnog tima, kritički su raspravljali o prednostima zavičaja, važnosti očuvanja kulture i običaja jednog naroda kao i mogućnosti profesionalnog razvoja uz jačanje digitalnih i strukovnih kompetencija.

Učenički kreativni i inovativni interaktivni radovi, prezentacije, audio i videozapisi, digitalni posteri i brošure, umjetničke slike, stripovi, umne mape i plakati su izrađeni u raznim digitalnim 2.0 alatima: Canva, Powtoon, Popplet, MS Powerpoint, Prezzi, Glogster, Piktochart, Youtube i dr. Svi učenički radovi predstavljeni su na digitalnoj ploči Padleta, kao i načini kako učenici razvijaju nove kompetencije.

Korištenjem digitalne tehnologije i provođenjem inovativnih pedagoških metoda koje su usmjerene na učenika, njegove potrebe, interese i motive potiče se kreativnost, komunikacija, samostalnost i kritičko mišljenje kod učenika uz jačanje digitalnih, prezentacijskih, komunikacijskih i strukovnih vještina. 

U projektnim aktivnostima ostvareni su planirani odgojno-obrazovni ishodi i očekivanja međupredmetnih tema: GOO, IKT, OSR, POD, ODR, ZDR i UKU (MPT u prilogu).

U projektu sudjeluju:

Učenici 1. b: Bešlić Tina, Botica Katarina, Kekez Tino, Poljak Sara, Radnić Ema, Šandrić Marko, Vuko Lucija

Učenica 2. b: Vojković Vanesa

Učenici 2.kh: Dadić Fani, Džalo Nevis,  Kotromanović Marin, Marinović Iva Patricija, Radović Jelena, Radoš Ante,  Putnik Dario,  Tenžera Andrea, Zec Tamara

Projekt se nastavlja dalje u Komercijalno-trgovačkoj školi, Split u ožujku i u Srednjoj školi Biograd na moru u svibnju. 

Radujemo se novom susretu. 

 Diseminacija projekta:

1. Komercijalna i trgovačka škola Split

http://ss-kom-trg-st.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1245&mshow=290#mod_news

2. Srednja škola Biograd na Moru

http://www.ss-biogradnamoru.skole.hr/?news_hk=1&news_id=400&mshow=1374#mod_news


Priloženi dokumenti:
OSTVARENA_OCEKIVANJA_MEDUPREDMETNIH_TEMA.pdf (419.99 KB)


Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju