preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

eTwinning project „Breathe Deeply & Think Clearly

Autor: Nada Ratković, 12. 10. 2020.

Početkom listopada 2020. godine učenici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj uključili su se u međunarodni eTwinning projekt pod nazivom "Breathe deeply & Think clearly" kojeg su pokrenuli profesorica Nada Ratković iz naše škole i profesor Branko Rumenović iz Ogulina s projektnim partnerima iz Turske, Portugala, Gruzije, Italije i Hrvatske.

Osim škola iz Sinja i Ogulina od nacionalnih škola sudjeluju učenici koji se obrazuju za zanimanje kuhar i nastavnik Mario Pavić iz Srednje strukovne škola Blaž Juraj Trogiranin iz Trogira. Profesorica Nada Ratković u projektu sudjeluje s učenicima 2.a razreda koji se obrazuju za zanimanje ekonomist.  Iz naše škole u projektu sudjeluju  učenici 2.kh koji se obrazuju za zanimanje kuhar i nastavnica Marija Šimunović, nastavnik Informatike, Željko Cvitković-Đone i nastavnica Matematike Gordana Blažević.

eTwinning project „Breathe Deeply & Think Clearly“ ima za cilj podići svijest o važnosti održivog razvoja i educirati učenike o globalnim i lokalnim problemima uzrokovanim klimatskim promjenama. Radeći na projektu, učenici će postati svjesni važnosti zelene i digitalne tranzicije u borbi protiv klimatskih promjena. Kroz projekt, učenici će naučiti kako transformirati prehrambene navike i jesti zdravu zelenu organsku hranu razmjenjujući i iznoseći svoje ideje za zdravi život i „bolje sutra“. Učenici će shvatiti da se održivi razvoj temelji na inkluzivnom razvoju, odgovornom upravljanju prirodnim resursima te prevenciji i prilagodbi klimatskim promjenama potičući održivost i obrazovanje o prehrani. Kroz niz projektnih aktivnosti promovirat će se održivo upravljanje prirodnim resursima, posebno zemljištem, šumama, vodom, obalnim područjima i ribarstvom, u cilju zaštite ekosustava i biološke raznolikosti te borbe protiv dezertifikacije.

Obzirom kako se tijekom eTwinning projekta surađuje i komunicira u online okruženju, osobita pažnja će se posvetiti poštivanju mrežnog bontona, autorskih prava te zaštiti osobnih podataka.

Nastavnici u svoju suradnju uključuju i učenike koji zahvaljujući toj suradnji usvajaju nova znanja i vještine. Osim nastavnog sadržaja potrebnog za predmete u školi, učenici razvijaju i druge vještine poput jezičnih, medijskih, poduzetničkih, socijalnih i digitalnih kompetencija. Projekt omogućava upoznavanje drugih kultura i običaja, uvažavanje međusobnih razlika te širi njihove horizonte. Kroz virtualnu suradnju, učenicima se daje prilika da na novi, no već poznati način svladavaju nastavne sadržaje, ali i pridonose realizaciji projekta.

U okviru projekta stvarat će se sigurno okruženje za razvoj i razmjenu iskustava učenika i nastavnika. Sudionici projekta naučit će komunicirati sa svojim kolegama na način da razvijaju kritičko mišljenje, kreativnost, maštu, radoznalost, međusobnu komunikaciju, suradnju, timski rad i odgovornost.

Projekt će trajati cijelu školsku godinu 2020./2021, a suradnja projektnih partnera će se odvijati jednom tjedno i prema potrebi. U virtualnom okruženju učenici i nastavnici škola sudionica će se povezati, podijeliti iskustva i zajedno razvijati pozitivno radno okruženje. Učenicii će povećati razinu postignuća i zanimanja za društveno odgovorno poslovanje, statistiku, kuharstvo, engleski jezik, za implementaciju ICT i STEM-a, i jačenje digitalnih, medijskih, jezičnih, komunikacijskih, prezentacijskih i strukovnih vještina. Učenici će provoditi istraživanja.

Tijekom projekta koristit će se suvremene nastavne metode i razni oblici aktiviranja učenika. Koristit će se suradnički web alati (chat, diskusija na Forumu, online sastanci, anketa, TwinBoard) koje će se implementirati u okviru eTwinning projekta i ugraditi u Twinspace.

Izradit će se brošure i materijali za interaktivnost projekta radi boljeg usvajanja poduzetničkih, digitalnih, medijskih,  ljudsko-pravnih, političkih i društvenih znanja, vještina i vrijednosti kod učenika.

Tijekom cijelog projekta provodit će se evaluacija. Neki od primjera evaluacije su: Anketni obrazac (Forms, Menti, Monkey Survey), Evaluacija putem kviza (Kahoot, Quizziz, Menti), Opisna evaluacija (Answer Garden, WordArt), Samoocjena, Evaluacija putem suradničkog web alata (Padlet, Lino), Evaluacija putem TwinBoarda

Učenici će objavljivali sve svoje uratke na eTwinning Twinspaceu. Objave će se pisati na mrežnim stranicama škole, na društvenim mrežama, na eTwinning Live dijelu portala, a putem njih se mogu objaviti informacije o tijeku projekta, o tijeku izrade rezultata, aktivnostima, očekivanjima, iskustvima, provedenim anketama i svim drugim zanimljivostima vezanim uz projekt. Projekt će se predstavljati prezentiranjem i na radionicama u ustanovi, na stručnim vijećima, na lokalnim, regionalnim i nacionalnim događanjima, na webinarima, info danima, obilježavanjem Dana Erasmusa, eTwinning dana i slično. Na završetku projekta svi sudionici će prezentirati prikupljene podatke i diseminirali rezultate. 

Konačni proizvodi (materijali, prezentacije, e-knjige, videa...) proizvedeni u sklopu ovog projekta bit će javni na eTwinning Twinspaceu, na web stranicama škola sudionica, u školskim novinama, školskim portalima, medijima, vidljivi na stranici projekta, na društvenim mrežama projekta (Facebook, Twitter, Blogger..). Svim sudionicima digitalni materijali će poslužiti kao motivacija za zajedničko i novo učenje te razmjenu interkulturalnih i međukulturalnih iskustava.

U projektu se isprepleću sve međupredmetne teme: Osobni i socijalni razvoj, Održivi razvoj, Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije, Učiti kako učiti, Zdravlje, Poduzetništvo i Građanski odgoj i obrazovanje.

Autor: Nada Ratković
UPISI 2022./2023.
Popis udžbenika 2022/2023
IZDAVANJE POTVRDA

POTVRDA

Upute su dolje u priloženom dokumentu.

 

 

Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Rujan 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju