preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježavanje Dana Sigurnijeg Interneta 2021.

Autor: Nada Ratković, 10. 2. 2021.

Dan sigurnijeg interneta u našoj školi tradicionalno je obilježen dana 09. veljače pod nazivom „E-sigurnost u mojoj školi-DSI 2021." uz slogan „Zajedno za bolji Internet“ s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja među učenicima. Organizatori događaja, nastavnici Željko Cvitković-Đone, prof. mentor i Nada Ratković, prof. mentor službeno su prijavili Školu kao sudionicu nacionalnog događaja.

Zbog trenutne situacije, organiziran je hibridni model obilježavanja dana, dio aktivnosti je proveden s učenicima završnih razreda uživo a dio aktivnosti u virtualnom okruženju s učenicima ostalih razreda. Poštujući školska pravila odgovornog korištenja Interneta u provedbi svih školskih, međuškolskih, nacionalnih i međunarodnih projekata i aktivnosti, pripreme su trajale tjedan dana, a posebna pozornost je posvećena e-sigurnosti. E-sigurnost je sastavni dio pravila škole i odnosi se na siguran rad u mrežnom okruženju. 

Nastavnici Željko Cvitković-Đone, prof. mentor i Nada Ratković, prof. mentor su pripremili, osmislili i organizirali niz događanja pod nazivom „E-sigurnost u mojoj školi-DSI 2021".

Učenici 1. b i 2.a razreda su u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta s nastavnicom Nadom Ratković, odradili inovativne radionice kroz različite aktivnosti i na kreativan način izradili i prezentirali diigitalne uratke te pokazali koliko vode računa o društveno odgovornom ponašanju na internetu i što za njih znači sigurnost na internetu. 

Virtualna ploča učenika 2.a razreda

Poveznica:  https://padlet.com/etwinningnada/jzrlelc1c7m1gncr

Virtualna ploča učenika 1.b razreda

Poveznica: http://linoit.com/users/NadaRatkovic/canvases/DSI%202021

Učenici 1.a, 1.e, 2.a, 2.b i 2.m razreda su u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta s profesorom Želkom Cvitković-Đone, odradili inovativne radionice i na kreativan način prezentirali svoje digitalne uratke i objasnili što za njih znači sigurnost na internetu. 

Poveznica:

1. https://padlet.com/zeljkocvitkovic1/imo7swbe9iei59xb

Učenici su se našli u ulozi Yotubera, izrađivali su ankete, umne mape, digitalne plakate, prezentacije i snimali videa koristeći razne digitalne alate (Popplet, Canva, Genially, Google Forms...).

U 11.00 sati započeo je webinar za učenike pod nazivom „Gdje si ti u digitalnoj džungli?“, na kojemu su prisustvovali poznati YouTuberi te odgovarali na pitanja sudionika webinara.

Učenici završnih razreda su mogli sudjelovati u online kviza tijekom cijelog dana (od 9.00 do 19.00) u kojemu su imali priliku provjeriti svoja znanja o sigurnosti na internetu, a najbolji su imali priliku osvojiti vrijedne nagrade.

Učenici 4.a su u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta s nastavnicom Nadom Ratković su se pridružili učenicima diljem Hrvatske u sudjelovanju u webinaru pod nazivom "Dan sigurnijeg interneta" u organizaciji Industrijske strojarske škole iz Zagreba i Gimnazije "Vukovar".

Kviz je imao cilj podići digitalne kompetencije učenika u virtualnom okruženju budući su one neizostavna sastavnica općih i generičkih kompetencija. Teme poput vršnjačkog kiber zlostavljanja samo su neka od područja obuhvaćena kvizom s ciljem osvještavanja mladih o potencijalnim rizicima i negativnim posljedicama i poučavanja o načinima reagiranja i samozaštite. Zahvaljujemo nastavnici Kristinka Lemaić, voditeljici praktične nastave iz ISŠ-a u Zagrebu što nam je to omogučila već treću godinu zaredom.  

U 10.00 sati je započela videokonferencija "Potraga za boljim internetom" u organizaciji Suradnici u učenju, bezbroj predavanja i interaktivnih zadataka s interaktivnom potragom za boljim internetomi to učeničko i učiteljsko izdanje koje se moglo rješavati do 16.00 sati. Učenici i nastavnici su se uključili na videokonfernciju, poslušali zanimlijiva predavanja i odigrali kviz.

U 13.00 održao se webinar za stručnjake na temu „Jačanje kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju“ na kojem su prisustvovali nastavnici Ž.Cvitković-Đone i Nada Ratković te unaprjedili već bogato informatičko znanje.

Svi zainteresirani učenici su se mogli priključili obilježavanju kroz razne aktivnosti koje su sami pripremiti, prisustvovati organiziranim događajima Centra za sigurniji internet. Edukacijski paket za nastavnike se nalazio na službenim stranicama Centra za sigurniji internet – www.csi.hr. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka također je organizirao razne aktivnosti za učenike, roditelje te stručnjake kojima su se svi zainteresirani mogli priključiti.

https://csi.hr/2021/01/25/obiljezavanje-dana-sigurnijeg-interneta-2021/

Na platformi e-Twinning organiziran je istog dana i međunarodni događaj pod nazivom „E-safety in my school-SDI 2021“, u kojem su sudjelovati nastavnici iz Hrvatske, ali i ostalih europskih zemalja.

Poveznica na e-Twinning:  https://live.etwinning.net/events/event/174572 

Dan sigurnijeg Interneta 2021 obilježen je kao projektna aktivnost u sklopu eTwinning projekata škole: Breathe Deeply& Think Clearly, My Literacy Glasses, All Days together, History & Business, Organizmi na novcu. Učenici su zajednički s partnerima obilježili provodeći razne projektne aktivnosti.

Autor:Nada Ratković i Željko Cvitković-Đone, prof.mentor
UPISI 2022./2023.
Popis udžbenika 2022/2023
IZDAVANJE POTVRDA

POTVRDA

Upute su dolje u priloženom dokumentu.

 

 

Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Rujan 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju