preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

Svjetski dan zaštite potrošača 2021.

Autor: Nada Ratković, 15. 3. 2021.

Obilježavanju Svjetskog dana prava potrošača 2021, pridružili su se učenici naše škole koji su kreativnim uradcima poslali jasnu poruku o potrebi zaštite i poštivanja prava potrošača i svojim aktivnostima ostvarili ishode.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prava potrošača je Rješavanje problema onečišćenja plastikom, tj. borba protiv onečišćenja plastikom. Ove godine organizacije za zaštitu potrošača diljem svijeta pozivaju sve na globalne promjene kako bi se uhvatili u koštac sa zagadenjem našeg planeta plastikom. 

https://www.consumersinternational.org/

Kampanja  je usmjerena na 7R:

RETHINK – RAZMISLI – kupimo proizvode koji nisu zapakirani u plastiku
REFUSE – ODBIJ – recimo ne plastici
REDUCE – SMANJI – zamijenimo jednokratne proizvode višekratnima
REUSE – PONOVNO KORISTI – plastičnu vrećicu možemo više puta koristiti
RECYCLE – RECIKLIRAJ – plastiku odložimo u posebna spremišta
REPAR – POPRAVI – popraviti možemo npr. plastičnu igračku i tako joj produžiti trajanje
REPLACE – ZAMIJENI – zamijenimo plastičnu bočicu za vodu staklenom.

Zbog povećane upotrebe jednokratne plastike tijekom pandemije, 55% na globalnoj razini postalo je zabrinutije za okoliš i gotovo 74% potrošača spremno je platiti više za trajniju i održivu ambalažu.

#SustainableConsumer i #NoPlasticPollution

Povodom Svjetskog dana prava potrošača,15. ožujka 2021. godine u 11 sati, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) organizirala je webinar “Zaštita osobnih podataka potrošača na digitalnom tržištu” s ciljem podizanja svijesti potrošača o njihovim pravima na zaštitu osobnih podataka. 

Tijekom webinara svi sudionici su imati priliku doznati koja prava su im zajamčena GDPR-om, kako zaštiti osobne podatke prilikom online kupovine, kako nas aplikacije i internetske stranice prate i „špijuniraju“, koje su najčešće vrste internetskih prijevara, a na kraju su imali i priliku postavljati pitanja.

e-letak  "Oprezno s online kupovinom!"

 Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ove je godine u povodu Svjetskog dana prava potrošača izdalo e-letak za školarce "Oprezno s online kupovinom!", a najavljuje i donošenje novog zakona o zaštiti potrošača, kojim će se uz ostalo u većoj mjeri zaštiti prava potrošača u digitalnom okruženju.

Analiziran je članak i istraživanje:

Zaštite od online prijevara, bolje razumijevanje osiguranja te mirovinska štednja nove su potrošačke teme u području financijskih usluga

Izvor:

https://www.hanfa.hr/vijesti/za%C5%A1tite-od-online-prijevara-bolje-razumijevanje-osiguranja-te-mirovinska-%C5%A1tednja-nove-su-potro%C5%A1a%C4%8Dke-teme-u-podru%C4%8Dju-financijskih-usluga/?fbclid=IwAR0kOtEHkX3GbKFEcaEttepMRB25YF2xwEBOdCDuh4sXpGIU0Z4Cr85MG2k

World Consumer Day 2021. obilježen je u sklopu eTwinning projekta "Breathe deeply & Think clearly" . Učenici i nastavnici sudionici projekta su osmislili su projektne aktivnosti u sklopu Modula 3. Take actions and bring changes.

                

Učenici su nudili svoja rješenja problema onečišćenja plastikom i kako se boriti zajednički protiv onečišćenja te pozivaju sve na globalne promjene za zaštitu planeta.
Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju