- Školski projekt 2024./2025.
- Utjecaj prehrane na kožu
Školski projekt 2024./2025.
Voditeljice projekta: Jelena Poljak, savjetnica i Željka Vuko, mentorica.
Utjecaj prehrane na kožu
Cilj: Veća informiranost učenika o zdravoj prehrani i utjecaju prehrane na stanje kože, posebno na nastanak akni i celulita
Ishodi:
- upoznati važnost prehrane za zdravlje organizma
- prepoznati značaj prehrane u zdravlju kože
- ostvariti dobru komunikaciju s drugima
- uspješno surađivati u različitim situacijama
Zdravlje kože odražava cjelokupno stanje organizma. Osim njege izvana, ono što unosimo u organizam ima ogroman utjecaj na izgled kože, pojavu akni i celulita, ali i na naše raspoloženje i odnose s drugima. Kroz pravilnu prehranu možemo ne samo poboljšati zdravlje kože već i cjelokupnu kvalitetu života.
Hrana je gorivo našeg tijela. Kvalitetna, raznolika prehrana bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i zdravim mastima pomaže u održavanju energije, jačanju imuniteta i ravnoteže hormona. Kad je tijelo u ravnoteži – to se vidi i na koži. S druge strane, prekomjeran unos šećera, prerađene hrane i zasićenih masti može dovesti do upala u tijelu koje se manifestiraju kroz kožne probleme. U ovom školskom projektu najveću smo pažnju usmjerili na problematiku kože zahvaćenu celulitom i aknama.
Celulit je povezan s genetikom, hormonima, ali i stilom života. Hrana može utjecati na količinu zadržane vode, elastičnost kože i kvalitetu vezivnog tkiva. Prehrambeni saveznici u borbi protiv celulita su dovoljan unos vode, hrana bogata vitaminom C i proteini. Voda potiče izbacivanje toksina, hrana bogata vitaminom C potiče proizvodnju kolagena, a proteini jačaju mišićno tkivo, što može smanjiti vidljivost celulita. Ne preporuča se pretjerani unos soli, alkohola i industrijski prerađenih namirnica koje potiču zadržavanje vode i nastanak upale.
Radionica Izrada anticelulitnog preparata održana 4.12.2024. osvijestila je povezanost zdrave prehrane i nastanka celulita. Učenice su međusobno procjenjivale stanje i tip celulita i izradile anticelulitne pripravke. Za izradu pripravka su koristile bazno i eterično ulje. Prema zadanoj formuli izračunale su koncentraciju eteričnog ulja u pripravku. Preparat su koristile uz anticelulitnu masažu celulitom zahvaćenih dijelova tijela.




Na radionici Utjecaj prehrane na pojavu akni, održanoj 12.2.2025., s učenicima drugog razreda smjer kozmetičar smo istakli važnost zdrave prehrane i povezali je sa zdravljem kože i nastankom akni. Akne (akne vulgaris) su kronična upalna bolest kože koja zahvaća folikul dlake i žlijezde lojnice, najčešće na licu, leđima, prsima i ramenima. Četiri osnovna uzroka nastanka akni u adolescentskoj fazi života su povećano lučenje sebuma, začepljenje pora, razmnožavanje bakterija i upalna reakcija organizma.
Iako genetika ima određenu ulogu, istraživanja pokazuju da prehrana može značajno utjecati na pojavu akni. Najčešći “krivci” su: rafinirani šećeri, mliječni proizvodi, zasićene masti i brza hrana. Rafinirani šećeri podižu razinu inzulina i potiču lučenje sebuma, mliječni proizvodi mogu utjecati na ravnotežu hormona, a zasićene masti i brza hrana potiču upalne procese u tijelu. Za zdraviju kožu preporučuje se konzumacija povrća i voća bogatog antioksidansima, omega-3 masne kiseline, cjelovite žitarice i probiotici za zdravlje crijeva. Učenici su se educirali o održavanju kože zdravom i naučili osnovne postupke u pravilnoj njezi kože.




Kad se osjećamo dobro iznutra, to se vidi izvana. Ljudi s uravnoteženom prehranom često imaju više energije, stabilnije raspoloženje i više samopouzdanja. To olakšava međuljudske odnose, smanjuje stres u komunikaciji i potiče otvorenost. Čista i njegovana koža također može pridonijeti pozitivnom dojmu u poslovnim i privatnim susretima.
Prehrana je ključni saveznik u borbi za zdravu kožu, manje akni i celulita, ali i općenito bolje raspoloženje i komunikaciju s drugima. Nema čarobne namirnice, ali dosljedna briga o onome što unosimo u organizam daje vidljive i trajne rezultate. Ljepota doista počinje iznutra.