preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
vijesti

Predavanje povodom Nacionalnog dana darivanja, presađivanja organa i tkiva

Autor: Željko Cvitković-Đone, 20. 6. 2024. 12:05

U kabinetu za zdravstvenu njegu u našoj školi održano je predavanje povodom Nacionalnog dana darivanja, presađivanja organa i tkiva, koji se obilježava 26. Svibnja. Cilj je bio učenicima smjera medicinska sestra/tehničar opće njege (4e razred) približiti pojmove o transplantaciji te razviti svijest o važnosti doniranja organa. Matea Puljiz, mag. med. techn. (vanjski suradnik), u suradnji sa nastavnicom Boženom Armandom održala je radionicu. Objasnila pojam transplantacije, analizirala razvoj transplantacijske medicine kroz povijest, argumentirala značaj donorske kartice te pojasnila etička i religijska gledišta o doniranju organa. Učenici su rado sudjelovali u raspravi, te istražili na internetu kako napraviti donorsku karticu.

 [više]

POSJET HIPERBARIČNOJ KOMORI I ZAVODU ZA POMORSKU MEDICINU HRVATSKE RATNE MORNARICE

Autor: Željko Cvitković-Đone, 17. 6. 2024. 15:58

Učenici 4.E razreda  zajedno sa nastavnicom Monikom Šušnjara u sklopu nastave iz predmeta Kronične rane posjetili su Zavod za pomorsku medicinu Hrvatske ratne mornarice.

Cilj posjeta bio je upoznati se sa metodom liječenja koja se provodi u hiperbaričnoj komori, odnosno udisanje 100% kisika pri tlaku većem od 1 bara.

Hiperbarična komora je hermetički zatvorena, te se podizanjem tlaka pomoću kompresora i spremnika stlačenog zraka simulariju  ronilački uvjeti definirani fizikalnim zakonima pa se često hiperbarična komora naziva i „stimulator ronjenja“.

Najčešće indikacije za liječenje hiperbaričnom oksigenoterapijom su: dekompresijska bolest ronilaca, barotraumatska plinska embolija, te  liječenja kroničnih rana kojima je u osnovi nastanka nedostatak kisika – hipoksija, koju treba ukloniti kako bi stanice tkiva ponovno  mogle uspostaviti normalnu funkciju. Udisanjem 100% kisika nadoknađujemo kisik u onim dijelovima organizma koji su iz bilo kojeg razloga loše prokrvljeni, pa je dostava kisika normalnim putem nedostatna. Također, 100% kisik djeluje na smanjenje otekline u upalnom procesu ali i suzbijanje ili uništavanje mikroorganizama koji uzrokuju bolest.

Broj indikacija i potreba za liječenjem hiperbaričnom oksigenacijom svakodnevno je sve veći. Ova metoda je je jedna od najučinkovitijih 100% prirodnih metoda za brže cijeljenje rana i unaprjeđenje tjelesnih i kognitivnih sposobnosti.

Proces hiperbarične oksigenoterapije  provode visoko educirani i specijalizirani medicinari. Stručni tim sačinjavaju doktor medicine, medicinska sestra/tehničar i operater visokotlačnih sustava.

Prilikom našeg posjeta Zavodu za pomorsku medicinu, djelatnici su nam omogućili uvid u rad hiperbarične komore. Posebno se zahvaljujemo sr. Diani Ujević koja nam je prezentirala višemjesnu dvoodsječnu barokomoru i princip rada.

 

Veliko hvala svima.

Monika Šušnjara, učenici 4.E razreda

 

Fotogalerija.

 [više]

Posjet podružnice Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” u Sinju.

Autor: Željko Cvitković-Đone, 17. 6. 2024. 15:39

Učenici smjera medicinska sestra/tehničar 4e razreda, u organizaciji nastavnica Božene Armande te Mirande Lupi-Ferandin, su posjetili podružnicu “Juraj Bonaći”. Cilj je poticanje svijesti o primjerenoj skrbi kod osoba s Downovim sindromom te ostalim poremećajima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje, samoprocjena znanja i vještina iz zdravstvene njege te razvijanje timskog rada. Učenici su sa velikim zadovoljstvom sudjelovali u raznim aktivnostima i radionicama. Da bi iskazali zahvalnost i radost u druženju sa korisnicima, učenici su darovali štićenike i zaposlenike prigodnim poklonima.

Fotogalerija.

 [više]

Raspored dopunske nastave za završne razrede

Autor: Željko Cvitković-Đone, 28. 5. 2024. 07:57

 [više]

Školski projekt LJEKOVITE BILJKE U KOZMETIČKIM PREPARATIMA

Autor: Željko Cvitković-Đone, 28. 5. 2024. 07:49

Školski projekt

LJEKOVITE BILJKE U KOZMETIČKIM PREPARATIMA

Početak projekta: svibanj 2024.

Kraj projekta: prosinac 2024.

Sudionici: Željka Vuko i učenici zanimanja kozmetičar 2.f / 3.f

                         

Cilj projekta:

 • Potaknuti upotrebu prirodne kozmetike.

 

Projekt će se realizirati kroz 7 etapa:

 • Upoznavanje s ljekovitim biljkama koje rastu na području Cetinske krajine
 • Izbor ljekovitih biljaka
 • Upoznavanje ljekovitog djelovanja izabranih biljaka
 • Branje ljekovitih biljaka
 • Izrada macerata i tinkture
 • Izrada prezentacije
 • Osmisliti i prilagoditi recepte za kozmetičke preparate
 • Izrada kozmetičkih preparata.

                            

 [više]

Nagradni izlet Visovac- Šibenik

Autor: Željko Cvitković-Đone, 21. 5. 2024. 13:42

Dana 18.5.2024. u pratnji profesorice Helene Balajić zaputili smo se na izlet na Visovac i Šibenik kojeg je organizirao Katehetski ured splitsko- makarske nadbiskupije za najbolje ekipe sa županijskog natjecanja iz Vjeronauka. S nama su bili učenici i njihovi mentori iz cijele županije.

Na Visovcu smo imali zanimljivo predavanje o nastanku otoka, njegovoj burnoj povijesti i načinu života na njemu, a sam boravak na kraju smo okrunili svetom misom koju je predvodio don Ivan Zovko.

Kroz propovijed nam je dao jasnu i prekrasnu poruku o socijalnom nauku Crkve koji je bio motiv da nas sve okupi u zajedništvo. U tom duhu nastavili smo u posjet Šibeniku. Zajedno smo ručali te nakon toga, otišli u srce Šibenika, interpretacijski centar katedrale sv. Jakova Civitas Sacra, gdje smo imali priliku čuti sve detalje o njezinu nastanku, te vidjeti relikvije, razne skulpture i povijesne predmete. Obogaćeni znanjem, ponosni na našu materijalnu baštinu, posjetili smo i samu katedralu.

Sudjelovanjem na vjeronučnoj olimpijadi nismo stekli samo znanje, nego prekrasno iskustvo, osjetili smo toplinu i zajedništvo, okupljeni svi s istim ciljem, da na kraju dana cjelokupno znanje i iskustvo donesemo i primjenimo u naše škole, obitelji i društva. lako ćemo možda s vremenom zaboraviti stvari koje smo učili, sigurna sam da nećemo zaboraviti prijateljstva i uspomene koje smo stekli za cijeli život. To je ono najvrijednije i što ostaje zauvijek.

                                                    Ivona Tadić 4.m

 

 [više]

Radionica „Kronične rane – uloga medicinske sestre“

Autor: Željko Cvitković-Đone, 7. 5. 2024. 18:57

Učenici smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, 4e razred, zajedno sa nastavnicima stručnih predmeta (Božena Armanda, Miranda Lupi- Fernadin, Monika Šušnjara) sudjelovale u radionici. Radionicu je vodio stručni suradnik, stručnjak za moderne obloge kod kroničnih rana – M. Matozan. Nastavnice su s učenicima analizirali bitne spoznaje neophodne pri zbrinjavanju bolesnika s kroničnim ranama, važnosti liječenja kronične rane te ulozi medicinske sestre. Stručni suradnik je prezentirao te s učenicima demonstrirao moderne obloge te načine liječenja raznim vrstama modernih obloga.

 [više]

Održan je 3. međuškolski turnir javnozdravstvenog projekta „Oko stola“

Autor: Željko Cvitković-Đone, 26. 4. 2024. 19:42

Javnozdravstveni projekt „Oko stola“ nastao je kao odgovor na rezultate istraživanja provedenog u 2019. godini na uzorku od 915 učenika splitskih srednjih škola, a koji su pokazali da su adolescenti nedovoljno osviješteni o povezanosti emocionalnih stanja i prehrambenih navika. Iz tog je razloga osmišljen alat – društvena igra „Na perun“ kako bi se omogućila provedba javnozdravstvenog projekta na području Splitsko-dalmatinske županije s ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja mladih.

Za više slika s događaja kliknite na više.

 [više]

Projekt Ne zaboravimo Vukovar

Autor: Željko Cvitković-Đone, 26. 4. 2024. 11:04

U ponedjeljak 22. travnja učenici i nastavnici Zdravstvene škole Split zajedno sa učenicima i nastavnicima naše škole sudjelovali su u ostvarenju jedne od aktivnosti iz projekta Ne zaboravimo Vukovar. Projektna aktivnost u Sinju bio je posjet Veteranskom centru Sinj i susret s članovima OKI (odbojkaški klub invalida) Split.

Projekt Ne zaboravimo Vukovar osmišljavaju i provode nastavnici Zdravstvene škole u Splitu zajedno s učenicima koji se uključe. Škola partner za 2023./2024. godinu je SSŠ bana Josipa Jelačića u Sinju. Višegodišnji partner je također OKI Split. Navedena aktivnost jedna je u nizu aktivnosti koje se provode u i izvan Zdravstvene škole, a koje ističu univerzalne vrijednosti čovjekoljublja, domoljublja te osobnog i nacionalnog identiteta. Među mnogim aktivnostima koje se provode učenici imaju i prigodu sudjelovati u nekim zajedničkim akcijama s braniteljima pod geslom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“..

 [više]

Najava 3. međuškolskog turnira „Oko stola“

Autor: Željko Cvitković-Đone, 24. 4. 2024. 16:45

3. međuškolski turnir u javnozdravstvenom projektu „Oko stola“ održat će se u petak 26. travnja 2024., u 9:30 u Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića Sinj.

Međuškolski turnir je završnica projektnih aktivnosti u kojima su učenici drugih razreda 10 srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije proaktivnim pristupom osvještavali povezanost između emocionalnih stanja i prehrambenih navika. Ove je godine u aktivnosti uvrštena i e-igra Na perun (https://eigranaperunokostola.com/) koja je doprinijela dostupnosti alata.

Na međuškolskom turniru natjecat će se po dva para predstavnika škola sudionica, a nakon samog turnira i proglašenja pobjednika, sudionici će se okupiti „oko stola“ u kušanju jela iz kuharice za mlade „U mom pjatu“ (https://nzjz-split.hr/wp-content/uploads/2021/07/kuharica_hr.pdf), a koja će pripremiti učenici s mentorima iz smjera kuharstva škole domaćina.

Mirela Grbić i Mirjam Juginović,

stručne suradnice pri Službi za mentalno zdravlje,

Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

 [više]

FESTIVAL ZNANOSTI 2024.

Autor: Željko Cvitković-Đone, 23. 4. 2024. 17:15

U sklopu obilježavanja Festivala znanosti 2024. pod nazivom  – INTELIGENCIJA, održana je radionica i predavanje o primjeni inteligentne kozmetike u njezi kože.

U suvremenoj kozmetici, dermaceutici se pretstavljaju kao  inteligentni sastav preparata osnovan na temelju činjenice da je znanost najbolji saveznik kože.  Njihova  misija je podići standarde njege kože korištenjem najnovije znanstvene 

tehnologije,najnaprednijih sastojaka u najučinkovitijim koncentracijamakako bi postigli iznimni rezultate koji zadovoljavaju potrebe svih tipova kože i osiguravaju  vidljive rezultate. U radionici je predstavljen  preparat BAKUCHIOL PHYTO RETINOL SHOT, koji je prirodni biljni ekstrakt koji se dobiva iz sjemenki biljke Psoralea corylifolia (Babchi).

Sudjelovale su učenice smjera kozmetičar, 3.f razreda s mentoricama Željkom Vukov i Jelenom Poljak.

Jelena Poljak

                                 

 [više]

Radionica izrade umjetnih ozljeda te pružanje prve pomoći

Autor: Željko Cvitković-Đone, 19. 3. 2024. 16:52

 

U prostoru Ssš. bana Josipa Jelačića Sinj održana je radionica „Izrade umjetnih rana, poderotina na koži te prijelom na kost“i. U suradnji sa priznatom umjetnicom Edom Kerekeš učenice su usvojile osnove o izradi raznih efekata na tijelu i licu te preobražaju  kože u simulaciji ozljeda. Predstavnik Gradskog Crvenog križa prof.; savjetnik Ištvan Kerekeš podučio je učenike pružanju prve pomoći prema ozljedama koje su umjetno napravljene. U radionici su sudjelovale učenice 2. i 3. razreda zanimanja kozmetičar s mentoricom Jelenom Poljak.

Kroz druženje tijekom radionice, učenice su razmijenile iskustva, stekle nova znanja  i vještine koja mogu primijeniti u daljnjem školovanju i usavršavanju u struci.

Za galeriju kliknite na više.

Jelena Poljak

 [više]

Obilježili smo Dan ružičastih majica u našoj školi, odnosno borbe protiv vršnjačkoga nasilja.

Autor: Željko Cvitković-Đone, 5. 3. 2024. 07:48

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Sve je počelo 2007. godine kada su jednoga srednjoškolca u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici, kao podrška majci koja je bolovala od raka dojke. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed, naime došli su u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima. Nastavnice Božena Armanda, Miranda Lupi-Ferandin te Željko Cvitković Đone su sa svojim učenicima (3e i 4e, smjer medicinska sestra/tehničar i 1.c smjer komercijalist) doprinijeli ovom hvalevrijednom danu. Putem prezentacija i plakata, te wordwall radionice, učenici su učili o prevenciji vršnjačkoga nasilja, jačanju samopouzdanja te svijesti o ispravnom ponašanju. Učenici su pisali poruke koje više nikad ne želimo čuti te osmislili poruke kojima ćemo uljepšati današnji dan ostalim učenicima u našoj školi. Za kraj, evaluacija: od 27 učenika koji su sudjelovali u evaluaciji: 23 ih je napisalo da o vršnjačkome nasilju više trebamo govoriti, sve aktivnosti su ocijenjene vrlo visokim postotkom.

 [više]

SVJETSKI DAN BOLESNIKA – 11.02.2024.

Autor: Željko Cvitković-Đone, 19. 2. 2024. 18:24

Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače svake godine. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. Datum koji je izabran za obilježavanje Svjetskog dana bolesnika, kada se i u katoličkoj crkvi obilježava blagdan Blažene djevice Marije Lurdske, jer je i samo svetište posvećeno Mariji Lurdskoj poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima. Cilj samog obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je želja da društvo bolje shvati potrebe bolesnika. Važno je staviti naglasak na bolesnikova prava, te ih promatrati kao cjelovito biće a ne kroz bolest od koje boluju. Također je važno da se kroz cjeloviti, holistički pristup bolesnicima osigura bolja zdravstvena skrb i njega. Lijepa riječ i osmijeh naših učenika u bolnici ponekad znače puno, stoga su učenici 4.e razreda, smjera medicinska sestra/ tehničar Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića, u pratnji mentorica Božene Armande i Mirande Lupi-Ferandin izradili kartice sa lijepim željama koje su podijelili bolesnicima u KBC-u Split. Kartice sa lijepim željama su usrećile ne samo pacijente nego i učenike.

 

 [više]

Dan Crvenih haljina 2024.

Autor: Željko Cvitković-Đone, 5. 2. 2024. 14:22

Povodom javnozdravstvene kampanje „Dan CRVENIH HALJINA“ koja je  pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

Tom prigodom su učenici 4.e razreda zanimanja medicinska sestra/tehničar sa svojim nastavnicama Mirandom Fernandin-Lupi i Boženom Armandom održali predavanje i prezentaciju o specificnostima mozdanig udara kod zena.

Učenici su nakon predavanja mjerili arterijski krvni tlak svim zainteresiranim gostima. 

Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila, srca i mozga kod žena.

         

 [više]

Naša profesorica Helena Balajić dobila je prestižnu nagradu “Davor Belaić” za koordinatore volontera u odgojno-obrazovnim ustanovama

Autor: Željko Cvitković-Đone, 6. 12. 2023. 10:32

Na međunarodni dan volontera 5.12. Udruga „Mi“ - Split kroz program Regionalnog volonterskog centra Split već 23 godine dodjeljuje nagrade za volontere i organizatore volontiranja sa područja četiriju južnih županija. Nagradu „Davor Belaić“ za 2023. godinu prema glasanju Savjeta volonterskog centra dobila je profesorica naše škole Helena Balajić. Ta godišnja nagrada dodjeljuje se za poticanje i razvoj volonterstva u odgojno - obrazovnim ustanovama. Radosni smo što je prepoznato sudjelovanje naših učenika i nastavnika u mnogim volonterskim aktivnostima koje organiziraju škola, različite organizacije, a posebno udruga S.R.M.A. Hvala svim volonterima na dobroj volji koja pokreće i mijenja svijet na bolje!

Slika izvor: Slobodna Dalmacija

 [više]

Svjetski dan šećerne bolesti obilježen u našoj školi

Autor: Željko Cvitković-Đone, 17. 11. 2023. 14:21

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog, učenice 4.e razreda smjera medicinska sestra/tehničar mjerili su razinu glukoze u krvi u našoj školi.
Učenici 3.e razreda smjera medicinska sestra/tehničar: Lucija Glavinić, Lana Bralić i Gabriel Mažurin; pripremili su edukativne plakate.
 
Kako je protekao dan u mjerenju razine šećera i edukacije učenika i profesora pogledajte u galeriji.
 
 
 [više]

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića na manifestaciji Štorije 'o spizi

Autor: Željko Cvitković-Đone, 17. 10. 2023. 09:24

 
Dana 13.listopada na gastronomskoj manifestaciji Štorije 'o spizi koja se održava u Splitu, svoj grad i pripremljene delicije prezentirala je i srednja strukovna škola bana Josipa  Jelačića.  
Ovaj sajam pruža jedinstvenu priliku da se istraži bogatstvo okusa Dalmacije i podrži lokalne proizvođače.
 
Na splitskoj ribarnici učenici 2 razreda smjera hotelijerski komercijalist podijelili su pripremljene delicije kako bi se posjetitelji bolje upoznali sa okusima Dalmatinske zagore. 
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića svojim sudjelovanjima na manifestacijama i brojnim uspjesima na natjecanjima, vjerno promovira svoj grad i gastronomiju svog zavičaja.
 
 
 [više]

Taste the Mediterranean

Autor: Željko Cvitković-Đone, 11. 10. 2023. 05:54

 [više]

Radionica “Sinjanje” u suradnji s Gradskom knjižnicom

Autor: Željko Cvitković-Đone, 28. 11. 2023. 14:35

Jučer smo u našoj školi usuradnji s Gradskom knjižnicom Sinj 📚 i njihovom ravnateljicom Irom Pandžom, kojoj ovoga puta zahvaljujemo, održali radionicu naziva “Sinjanje”.
U radionici su sudjelovali učenici smjera komercijalisti i njihova prof. talijanskog jezika Jelena Penić 👩‍🏫.

U skladu s temom manifestacije Mjeseca hrvatske knjige posvećenom prevođenju učenici su se upoznali s riječima kojima su se koristili stari stanovnici Sinja i Cetinske krajine, a koji počivaju na talijanizmima, odnosno posuđenicima iz talijanskog jezika 🇮🇹

U prvom dijelu radionice učenici su se upoznali s pojmom talijanizam, o hrvatsko-talijanskim jezičnim dodirima🇭🇷🇮🇹, koja su područja hrvatske najviše zahvaćena talijanizmima, koji se talijanizmi najčešće upotrebljavaju u standardnom hrvatskom jeziku kroz umjetnost i glazbu, kulinarstvo te bankarsko-trgovinski sektor, na koje hrvatske pisce je talijanski jezik imao velike utjecaje, tko su im bili uzori od talijanskih pisaca itd. Spomenuli smo i Miljenka Smoju te njegov doticaj s talijanizmima, a učenici su pogledali i video isječak 📽iz kultne serije ''Naše malo misto'' . Zadatak im je bio da prepoznaju koje sve talijanizme spominje legendarni doktor Luigi iz navedene serije.

U drugom dijelu učenici su pomoću Kahoot aplikacije rješavali kviz, odnosno pogađali su, koje su to riječi koje su Sinjani koristili ili još uvijek koriste, a koji se identificiraju kao talijanizmi.

Kako nam je bilo možete pogledati u galeriji 😊📚📖

 [više]

Sonet

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 13. 11. 2023. 14:10

Povodom Mjeseca hrvatske knjige objavljujemo sonet našeg nadarenog učenika.

 

                                          Njene su oči kao zvijezde sjajne

Gledaju me ove beskrajne noći

Pokazuju mi kojim putem poći

I govore mi baš sve svoje tajne.

 

Njena je kosa zlatnija od zlata

Kao i nepregledna polja žita

Gdje moja ruka neumorno skita

Kada sklanja je sa njezinog vrata.

 

Njeno srce kao nemirno more

Vodi me putevima divnih snova

Zaljubljen čekam te čarobne zore.

 

Njene usne kao pupoljak ruže

Tako opojne, rumene i rosne

Neka ova ljubav traje što duže.

 [više]

Dan kruha

Autor: Željko Cvitković-Đone, 27. 10. 2023. 11:51

Jučer je u našoj školi obilježen Dan kruha. Nastavili smo sa svojim humanitarnim djelovanjem u tom danu.  Naši maturanti pripremili su slastice, peciva, kruh, uštipke…koje su ostali učenici i profesori simbolično „kupovali“ ostavljajući novac od marende za sirotište Mali dom u Africi s kojim smo se povezali 2018. preko sinjskih volontera koji su i osobno nosili naše donacije. Sretni smo što ćemo i ove godine mnogima omogućiti obrok i priliku za opismenjavanje. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom humanom djelu bilo kupovinom ili pripremanjem zalogaja dobrote.

Kako je bilo pogledajte u galeriji slika klikom na više.

 [više]

Međuškolsko natjecanje u šahu

Autor: Željko Cvitković-Đone, 25. 10. 2023. 08:13

Učenici  SSŠ bana Josipa Jelačića -  Marko Liović (2.A), Niko Knezović (4.M), Andrej Vlajčević (2.m) i Niko Šušnjara (2.m) su  se plasirali na županijsko natjecanje u šahu. U međuškolskom natjecanju su pobijedili učenike TIŠ Ruđera Boškovića, Sinj rezultatom 3:2 .

Čestitamo našim učenicima i želimo im sreću u daljnjem natjecanju.
 
 [više]

𝐌𝐣𝐞𝐬𝐞𝐜 𝐡𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐞 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐠𝐞 i 𝐓𝐣𝐞𝐝an 𝐭𝐚𝐥𝐢𝐣𝐚𝐧𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐣𝐞𝐳𝐢𝐤𝐚

Autor: Željko Cvitković-Đone, 24. 10. 2023. 14:06

Jučer smo povodom 𝐌𝐣𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚 𝐡𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐞 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐠𝐞 i 𝐓𝐣𝐞𝐝𝐧𝐚 𝐭𝐚𝐥𝐢𝐣𝐚𝐧𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐣𝐞𝐳𝐢𝐤𝐚 koji započinje 23. 10., održali radionicu u našoj Gradskoj knjižnici, eksperimentalne književnosti (𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘𝑜𝑢𝑡 𝑝𝑜𝑒𝑧𝑖𝑗𝑒) naziva 𝐒𝐨𝐧𝐞𝐭𝐨 𝐦𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜𝐨. Radionici su prisustvovali naši učenici smjera komercijalisti zajedno sa prof. talijanskog jezika, 𝐉𝐞𝐥𝐞𝐧𝐨𝐦 𝐏𝐞𝐧𝐢𝐜́.

U prvom dijelu radionice učenike je  s 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘𝑜𝑢𝑡 𝑝𝑜𝑒𝑧𝑖𝑗𝑜𝑚 upoznala ravnateljica Ira Pandža kojom ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji. Blackout poezija je drugačija  metoda stvaranja vlastitog djela na temelju postojećeg. Odabrali smo jednu pjesmu iz 𝑲𝒂𝒏𝒄𝒐𝒏𝒊𝒋𝒆𝒓𝒂 autora 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐬𝐜𝐚 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐚𝐫𝐜𝐞 koju smo tehnikom zamračenja ili recikliranja pretvorili u vlastito djelo, spajajući likovnu i pjesničku komponentu u novu formu. U drugom dijelu radionice u skladu s temom manifestacije posvećenom prevođenju, učenici su na temelju pjesme 𝐬𝐮𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐨𝐠 𝐭𝐚𝐥𝐢𝐣𝐚𝐧𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐩𝐣𝐞𝐬𝐧𝐢𝐤𝐚 tehnikom zamračenja stvorili vlastitu te su je prevodili na hrvatski jezik uz pomoć profesorice.

Kako nam je bilo na radionici i kako smo se snašli s 𝑏𝑎𝑐𝑘𝑙𝑜𝑢𝑡 𝑝𝑜𝑒𝑧𝑖𝑗𝑜𝑚  možete pogledati u galeriji.

 [više]

Druženje naših učenica i profesorica s ženama iz Kluba žena Sinj

Autor: Željko Cvitković-Đone, 20. 10. 2023. 09:38

Povodom mjeseca ružičaste vrpce, koja je postala simbol obilježavanja važnosti ranog otkrivanja raka dojke, pozvali smo Klub žena Sinj na posljepodnevno druženje i njegu. Iskustvo koje su učenice i profesorice stekle je neprocjenjivo. Dobile smo puno pozitivne energije, savjeta i životnog iskustva žena koje su prave heroine. U radionici su sudjelovale učenice trećeg razreda zanimanja kozmetičar i frizer sa svojim profesoricama. Nakon ovakog divnog druženja potruditi ćemo se da ono postane tradicija.

 [više]

Božična humanost

Autor: Nada Ratković, 21. 12. 2023. 11:35

„Kad se male ruke slože sve se može, sve se može!“

 [više]

Obilježen European Vocational Skills Week 2023

Autor: Nada Ratković, 20. 10. 2023. 17:59

#DiscoverYourTalent  #EuropeanVocationalSkills

 [više]

Obilježen Europsk Dan Statistike 2023

Autor: Nada Ratković, 20. 10. 2023. 15:17

 [više]

Obilježen European Code Week 2023.

Autor: Nada Ratković, 15. 10. 2023. 14:58

 [više]

eTwinning project:School Education Accreditation and Innovation in Education

Autor: Nada Ratković, 30. 9. 2023. 15:29

 [više]

Obilježen Svjetski Dan Turizma 2023.

Autor: Nada Ratković, 26. 9. 2023. 13:55

 [više]

Obilježen Europski Tjedan Održivog Razvoja 2023.

Autor: Nada Ratković, 25. 9. 2023. 14:00

 [više]

Obilježen Međunarodni Dan Mira 2023.

Autor: Nada Ratković, 21. 9. 2023. 13:26

 [više]

Obilježen Europski Tjedan Mobilnosti 2023.

Autor: Nada Ratković, 16. 9. 2023. 13:52

 [više]

POPIS UDŽBENIKA ZA ŠKOLSKU GODINU 2023./2024. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Željko Cvitković-Đone, 5. 7. 2023. 12:50

POPIS UDŽBENIKA ZA ŠKOLSKU GODINU 2023./2024.

Možete kliknuti i OVDJE ili na dokument u prilogu ove vijesti.

 [više]

Great Digital Experts-Veliki Digitalni Znalci Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nada Ratković, 6. 6. 2023. 16:01

 [više]

Obilježen European Year of Skills-Europska godina vještina

Autor: Nada Ratković, 6. 6. 2023. 14:35

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 vijesti

Predavanje povodom Nacionalnog dana darivanja, presađivanja organa i tkiva

Autor: Željko Cvitković-Đone, 20. 6. 2024. 12:05

U kabinetu za zdravstvenu njegu u našoj školi održano je predavanje povodom Nacionalnog dana darivanja, presađivanja organa i tkiva, koji se obilježava 26. Svibnja. Cilj je bio učenicima smjera medicinska sestra/tehničar opće njege (4e razred) približiti pojmove o transplantaciji te razviti svijest o važnosti doniranja organa. Matea Puljiz, mag. med. techn. (vanjski suradnik), u suradnji sa nastavnicom Boženom Armandom održala je radionicu. Objasnila pojam transplantacije, analizirala razvoj transplantacijske medicine kroz povijest, argumentirala značaj donorske kartice te pojasnila etička i religijska gledišta o doniranju organa. Učenici su rado sudjelovali u raspravi, te istražili na internetu kako napraviti donorsku karticu.

 [više]

POSJET HIPERBARIČNOJ KOMORI I ZAVODU ZA POMORSKU MEDICINU HRVATSKE RATNE MORNARICE

Autor: Željko Cvitković-Đone, 17. 6. 2024. 15:58

Učenici 4.E razreda  zajedno sa nastavnicom Monikom Šušnjara u sklopu nastave iz predmeta Kronične rane posjetili su Zavod za pomorsku medicinu Hrvatske ratne mornarice.

Cilj posjeta bio je upoznati se sa metodom liječenja koja se provodi u hiperbaričnoj komori, odnosno udisanje 100% kisika pri tlaku većem od 1 bara.

Hiperbarična komora je hermetički zatvorena, te se podizanjem tlaka pomoću kompresora i spremnika stlačenog zraka simulariju  ronilački uvjeti definirani fizikalnim zakonima pa se često hiperbarična komora naziva i „stimulator ronjenja“.

Najčešće indikacije za liječenje hiperbaričnom oksigenoterapijom su: dekompresijska bolest ronilaca, barotraumatska plinska embolija, te  liječenja kroničnih rana kojima je u osnovi nastanka nedostatak kisika – hipoksija, koju treba ukloniti kako bi stanice tkiva ponovno  mogle uspostaviti normalnu funkciju. Udisanjem 100% kisika nadoknađujemo kisik u onim dijelovima organizma koji su iz bilo kojeg razloga loše prokrvljeni, pa je dostava kisika normalnim putem nedostatna. Također, 100% kisik djeluje na smanjenje otekline u upalnom procesu ali i suzbijanje ili uništavanje mikroorganizama koji uzrokuju bolest.

Broj indikacija i potreba za liječenjem hiperbaričnom oksigenacijom svakodnevno je sve veći. Ova metoda je je jedna od najučinkovitijih 100% prirodnih metoda za brže cijeljenje rana i unaprjeđenje tjelesnih i kognitivnih sposobnosti.

Proces hiperbarične oksigenoterapije  provode visoko educirani i specijalizirani medicinari. Stručni tim sačinjavaju doktor medicine, medicinska sestra/tehničar i operater visokotlačnih sustava.

Prilikom našeg posjeta Zavodu za pomorsku medicinu, djelatnici su nam omogućili uvid u rad hiperbarične komore. Posebno se zahvaljujemo sr. Diani Ujević koja nam je prezentirala višemjesnu dvoodsječnu barokomoru i princip rada.

 

Veliko hvala svima.

Monika Šušnjara, učenici 4.E razreda

 

Fotogalerija.

 [više]

Posjet podružnice Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” u Sinju.

Autor: Željko Cvitković-Đone, 17. 6. 2024. 15:39

Učenici smjera medicinska sestra/tehničar 4e razreda, u organizaciji nastavnica Božene Armande te Mirande Lupi-Ferandin, su posjetili podružnicu “Juraj Bonaći”. Cilj je poticanje svijesti o primjerenoj skrbi kod osoba s Downovim sindromom te ostalim poremećajima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje, samoprocjena znanja i vještina iz zdravstvene njege te razvijanje timskog rada. Učenici su sa velikim zadovoljstvom sudjelovali u raznim aktivnostima i radionicama. Da bi iskazali zahvalnost i radost u druženju sa korisnicima, učenici su darovali štićenike i zaposlenike prigodnim poklonima.

Fotogalerija.

 [više]

Raspored dopunske nastave za završne razrede

Autor: Željko Cvitković-Đone, 28. 5. 2024. 07:57

 [više]

Školski projekt LJEKOVITE BILJKE U KOZMETIČKIM PREPARATIMA

Autor: Željko Cvitković-Đone, 28. 5. 2024. 07:49

Školski projekt

LJEKOVITE BILJKE U KOZMETIČKIM PREPARATIMA

Početak projekta: svibanj 2024.

Kraj projekta: prosinac 2024.

Sudionici: Željka Vuko i učenici zanimanja kozmetičar 2.f / 3.f

                         

Cilj projekta:

 • Potaknuti upotrebu prirodne kozmetike.

 

Projekt će se realizirati kroz 7 etapa:

 • Upoznavanje s ljekovitim biljkama koje rastu na području Cetinske krajine
 • Izbor ljekovitih biljaka
 • Upoznavanje ljekovitog djelovanja izabranih biljaka
 • Branje ljekovitih biljaka
 • Izrada macerata i tinkture
 • Izrada prezentacije
 • Osmisliti i prilagoditi recepte za kozmetičke preparate
 • Izrada kozmetičkih preparata.

                            

 [više]

Nagradni izlet Visovac- Šibenik

Autor: Željko Cvitković-Đone, 21. 5. 2024. 13:42

Dana 18.5.2024. u pratnji profesorice Helene Balajić zaputili smo se na izlet na Visovac i Šibenik kojeg je organizirao Katehetski ured splitsko- makarske nadbiskupije za najbolje ekipe sa županijskog natjecanja iz Vjeronauka. S nama su bili učenici i njihovi mentori iz cijele županije.

Na Visovcu smo imali zanimljivo predavanje o nastanku otoka, njegovoj burnoj povijesti i načinu života na njemu, a sam boravak na kraju smo okrunili svetom misom koju je predvodio don Ivan Zovko.

Kroz propovijed nam je dao jasnu i prekrasnu poruku o socijalnom nauku Crkve koji je bio motiv da nas sve okupi u zajedništvo. U tom duhu nastavili smo u posjet Šibeniku. Zajedno smo ručali te nakon toga, otišli u srce Šibenika, interpretacijski centar katedrale sv. Jakova Civitas Sacra, gdje smo imali priliku čuti sve detalje o njezinu nastanku, te vidjeti relikvije, razne skulpture i povijesne predmete. Obogaćeni znanjem, ponosni na našu materijalnu baštinu, posjetili smo i samu katedralu.

Sudjelovanjem na vjeronučnoj olimpijadi nismo stekli samo znanje, nego prekrasno iskustvo, osjetili smo toplinu i zajedništvo, okupljeni svi s istim ciljem, da na kraju dana cjelokupno znanje i iskustvo donesemo i primjenimo u naše škole, obitelji i društva. lako ćemo možda s vremenom zaboraviti stvari koje smo učili, sigurna sam da nećemo zaboraviti prijateljstva i uspomene koje smo stekli za cijeli život. To je ono najvrijednije i što ostaje zauvijek.

                                                    Ivona Tadić 4.m

 

 [više]

Radionica „Kronične rane – uloga medicinske sestre“

Autor: Željko Cvitković-Đone, 7. 5. 2024. 18:57

Učenici smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, 4e razred, zajedno sa nastavnicima stručnih predmeta (Božena Armanda, Miranda Lupi- Fernadin, Monika Šušnjara) sudjelovale u radionici. Radionicu je vodio stručni suradnik, stručnjak za moderne obloge kod kroničnih rana – M. Matozan. Nastavnice su s učenicima analizirali bitne spoznaje neophodne pri zbrinjavanju bolesnika s kroničnim ranama, važnosti liječenja kronične rane te ulozi medicinske sestre. Stručni suradnik je prezentirao te s učenicima demonstrirao moderne obloge te načine liječenja raznim vrstama modernih obloga.

 [više]

Održan je 3. međuškolski turnir javnozdravstvenog projekta „Oko stola“

Autor: Željko Cvitković-Đone, 26. 4. 2024. 19:42

Javnozdravstveni projekt „Oko stola“ nastao je kao odgovor na rezultate istraživanja provedenog u 2019. godini na uzorku od 915 učenika splitskih srednjih škola, a koji su pokazali da su adolescenti nedovoljno osviješteni o povezanosti emocionalnih stanja i prehrambenih navika. Iz tog je razloga osmišljen alat – društvena igra „Na perun“ kako bi se omogućila provedba javnozdravstvenog projekta na području Splitsko-dalmatinske županije s ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja mladih.

Za više slika s događaja kliknite na više.

 [više]

Projekt Ne zaboravimo Vukovar

Autor: Željko Cvitković-Đone, 26. 4. 2024. 11:04

U ponedjeljak 22. travnja učenici i nastavnici Zdravstvene škole Split zajedno sa učenicima i nastavnicima naše škole sudjelovali su u ostvarenju jedne od aktivnosti iz projekta Ne zaboravimo Vukovar. Projektna aktivnost u Sinju bio je posjet Veteranskom centru Sinj i susret s članovima OKI (odbojkaški klub invalida) Split.

Projekt Ne zaboravimo Vukovar osmišljavaju i provode nastavnici Zdravstvene škole u Splitu zajedno s učenicima koji se uključe. Škola partner za 2023./2024. godinu je SSŠ bana Josipa Jelačića u Sinju. Višegodišnji partner je također OKI Split. Navedena aktivnost jedna je u nizu aktivnosti koje se provode u i izvan Zdravstvene škole, a koje ističu univerzalne vrijednosti čovjekoljublja, domoljublja te osobnog i nacionalnog identiteta. Među mnogim aktivnostima koje se provode učenici imaju i prigodu sudjelovati u nekim zajedničkim akcijama s braniteljima pod geslom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“..

 [više]

Najava 3. međuškolskog turnira „Oko stola“

Autor: Željko Cvitković-Đone, 24. 4. 2024. 16:45

3. međuškolski turnir u javnozdravstvenom projektu „Oko stola“ održat će se u petak 26. travnja 2024., u 9:30 u Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića Sinj.

Međuškolski turnir je završnica projektnih aktivnosti u kojima su učenici drugih razreda 10 srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije proaktivnim pristupom osvještavali povezanost između emocionalnih stanja i prehrambenih navika. Ove je godine u aktivnosti uvrštena i e-igra Na perun (https://eigranaperunokostola.com/) koja je doprinijela dostupnosti alata.

Na međuškolskom turniru natjecat će se po dva para predstavnika škola sudionica, a nakon samog turnira i proglašenja pobjednika, sudionici će se okupiti „oko stola“ u kušanju jela iz kuharice za mlade „U mom pjatu“ (https://nzjz-split.hr/wp-content/uploads/2021/07/kuharica_hr.pdf), a koja će pripremiti učenici s mentorima iz smjera kuharstva škole domaćina.

Mirela Grbić i Mirjam Juginović,

stručne suradnice pri Službi za mentalno zdravlje,

Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

 [više]

FESTIVAL ZNANOSTI 2024.

Autor: Željko Cvitković-Đone, 23. 4. 2024. 17:15

U sklopu obilježavanja Festivala znanosti 2024. pod nazivom  – INTELIGENCIJA, održana je radionica i predavanje o primjeni inteligentne kozmetike u njezi kože.

U suvremenoj kozmetici, dermaceutici se pretstavljaju kao  inteligentni sastav preparata osnovan na temelju činjenice da je znanost najbolji saveznik kože.  Njihova  misija je podići standarde njege kože korištenjem najnovije znanstvene 

tehnologije,najnaprednijih sastojaka u najučinkovitijim koncentracijamakako bi postigli iznimni rezultate koji zadovoljavaju potrebe svih tipova kože i osiguravaju  vidljive rezultate. U radionici je predstavljen  preparat BAKUCHIOL PHYTO RETINOL SHOT, koji je prirodni biljni ekstrakt koji se dobiva iz sjemenki biljke Psoralea corylifolia (Babchi).

Sudjelovale su učenice smjera kozmetičar, 3.f razreda s mentoricama Željkom Vukov i Jelenom Poljak.

Jelena Poljak

                                 

 [više]

Radionica izrade umjetnih ozljeda te pružanje prve pomoći

Autor: Željko Cvitković-Đone, 19. 3. 2024. 16:52

 

U prostoru Ssš. bana Josipa Jelačića Sinj održana je radionica „Izrade umjetnih rana, poderotina na koži te prijelom na kost“i. U suradnji sa priznatom umjetnicom Edom Kerekeš učenice su usvojile osnove o izradi raznih efekata na tijelu i licu te preobražaju  kože u simulaciji ozljeda. Predstavnik Gradskog Crvenog križa prof.; savjetnik Ištvan Kerekeš podučio je učenike pružanju prve pomoći prema ozljedama koje su umjetno napravljene. U radionici su sudjelovale učenice 2. i 3. razreda zanimanja kozmetičar s mentoricom Jelenom Poljak.

Kroz druženje tijekom radionice, učenice su razmijenile iskustva, stekle nova znanja  i vještine koja mogu primijeniti u daljnjem školovanju i usavršavanju u struci.

Za galeriju kliknite na više.

Jelena Poljak

 [više]

Obilježili smo Dan ružičastih majica u našoj školi, odnosno borbe protiv vršnjačkoga nasilja.

Autor: Željko Cvitković-Đone, 5. 3. 2024. 07:48

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Sve je počelo 2007. godine kada su jednoga srednjoškolca u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici, kao podrška majci koja je bolovala od raka dojke. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed, naime došli su u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima. Nastavnice Božena Armanda, Miranda Lupi-Ferandin te Željko Cvitković Đone su sa svojim učenicima (3e i 4e, smjer medicinska sestra/tehničar i 1.c smjer komercijalist) doprinijeli ovom hvalevrijednom danu. Putem prezentacija i plakata, te wordwall radionice, učenici su učili o prevenciji vršnjačkoga nasilja, jačanju samopouzdanja te svijesti o ispravnom ponašanju. Učenici su pisali poruke koje više nikad ne želimo čuti te osmislili poruke kojima ćemo uljepšati današnji dan ostalim učenicima u našoj školi. Za kraj, evaluacija: od 27 učenika koji su sudjelovali u evaluaciji: 23 ih je napisalo da o vršnjačkome nasilju više trebamo govoriti, sve aktivnosti su ocijenjene vrlo visokim postotkom.

 [više]

SVJETSKI DAN BOLESNIKA – 11.02.2024.

Autor: Željko Cvitković-Đone, 19. 2. 2024. 18:24

Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače svake godine. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. Datum koji je izabran za obilježavanje Svjetskog dana bolesnika, kada se i u katoličkoj crkvi obilježava blagdan Blažene djevice Marije Lurdske, jer je i samo svetište posvećeno Mariji Lurdskoj poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima. Cilj samog obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je želja da društvo bolje shvati potrebe bolesnika. Važno je staviti naglasak na bolesnikova prava, te ih promatrati kao cjelovito biće a ne kroz bolest od koje boluju. Također je važno da se kroz cjeloviti, holistički pristup bolesnicima osigura bolja zdravstvena skrb i njega. Lijepa riječ i osmijeh naših učenika u bolnici ponekad znače puno, stoga su učenici 4.e razreda, smjera medicinska sestra/ tehničar Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića, u pratnji mentorica Božene Armande i Mirande Lupi-Ferandin izradili kartice sa lijepim željama koje su podijelili bolesnicima u KBC-u Split. Kartice sa lijepim željama su usrećile ne samo pacijente nego i učenike.

 

 [više]

Dan Crvenih haljina 2024.

Autor: Željko Cvitković-Đone, 5. 2. 2024. 14:22

Povodom javnozdravstvene kampanje „Dan CRVENIH HALJINA“ koja je  pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

Tom prigodom su učenici 4.e razreda zanimanja medicinska sestra/tehničar sa svojim nastavnicama Mirandom Fernandin-Lupi i Boženom Armandom održali predavanje i prezentaciju o specificnostima mozdanig udara kod zena.

Učenici su nakon predavanja mjerili arterijski krvni tlak svim zainteresiranim gostima. 

Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila, srca i mozga kod žena.

         

 [više]

Naša profesorica Helena Balajić dobila je prestižnu nagradu “Davor Belaić” za koordinatore volontera u odgojno-obrazovnim ustanovama

Autor: Željko Cvitković-Đone, 6. 12. 2023. 10:32

Na međunarodni dan volontera 5.12. Udruga „Mi“ - Split kroz program Regionalnog volonterskog centra Split već 23 godine dodjeljuje nagrade za volontere i organizatore volontiranja sa područja četiriju južnih županija. Nagradu „Davor Belaić“ za 2023. godinu prema glasanju Savjeta volonterskog centra dobila je profesorica naše škole Helena Balajić. Ta godišnja nagrada dodjeljuje se za poticanje i razvoj volonterstva u odgojno - obrazovnim ustanovama. Radosni smo što je prepoznato sudjelovanje naših učenika i nastavnika u mnogim volonterskim aktivnostima koje organiziraju škola, različite organizacije, a posebno udruga S.R.M.A. Hvala svim volonterima na dobroj volji koja pokreće i mijenja svijet na bolje!

Slika izvor: Slobodna Dalmacija

 [više]

Svjetski dan šećerne bolesti obilježen u našoj školi

Autor: Željko Cvitković-Đone, 17. 11. 2023. 14:21

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog, učenice 4.e razreda smjera medicinska sestra/tehničar mjerili su razinu glukoze u krvi u našoj školi.
Učenici 3.e razreda smjera medicinska sestra/tehničar: Lucija Glavinić, Lana Bralić i Gabriel Mažurin; pripremili su edukativne plakate.
 
Kako je protekao dan u mjerenju razine šećera i edukacije učenika i profesora pogledajte u galeriji.
 
 
 [više]

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića na manifestaciji Štorije 'o spizi

Autor: Željko Cvitković-Đone, 17. 10. 2023. 09:24

 
Dana 13.listopada na gastronomskoj manifestaciji Štorije 'o spizi koja se održava u Splitu, svoj grad i pripremljene delicije prezentirala je i srednja strukovna škola bana Josipa  Jelačića.  
Ovaj sajam pruža jedinstvenu priliku da se istraži bogatstvo okusa Dalmacije i podrži lokalne proizvođače.
 
Na splitskoj ribarnici učenici 2 razreda smjera hotelijerski komercijalist podijelili su pripremljene delicije kako bi se posjetitelji bolje upoznali sa okusima Dalmatinske zagore. 
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića svojim sudjelovanjima na manifestacijama i brojnim uspjesima na natjecanjima, vjerno promovira svoj grad i gastronomiju svog zavičaja.
 
 
 [više]

Taste the Mediterranean

Autor: Željko Cvitković-Đone, 11. 10. 2023. 05:54

 [više]

Radionica “Sinjanje” u suradnji s Gradskom knjižnicom

Autor: Željko Cvitković-Đone, 28. 11. 2023. 14:35

Jučer smo u našoj školi usuradnji s Gradskom knjižnicom Sinj 📚 i njihovom ravnateljicom Irom Pandžom, kojoj ovoga puta zahvaljujemo, održali radionicu naziva “Sinjanje”.
U radionici su sudjelovali učenici smjera komercijalisti i njihova prof. talijanskog jezika Jelena Penić 👩‍🏫.

U skladu s temom manifestacije Mjeseca hrvatske knjige posvećenom prevođenju učenici su se upoznali s riječima kojima su se koristili stari stanovnici Sinja i Cetinske krajine, a koji počivaju na talijanizmima, odnosno posuđenicima iz talijanskog jezika 🇮🇹

U prvom dijelu radionice učenici su se upoznali s pojmom talijanizam, o hrvatsko-talijanskim jezičnim dodirima🇭🇷🇮🇹, koja su područja hrvatske najviše zahvaćena talijanizmima, koji se talijanizmi najčešće upotrebljavaju u standardnom hrvatskom jeziku kroz umjetnost i glazbu, kulinarstvo te bankarsko-trgovinski sektor, na koje hrvatske pisce je talijanski jezik imao velike utjecaje, tko su im bili uzori od talijanskih pisaca itd. Spomenuli smo i Miljenka Smoju te njegov doticaj s talijanizmima, a učenici su pogledali i video isječak 📽iz kultne serije ''Naše malo misto'' . Zadatak im je bio da prepoznaju koje sve talijanizme spominje legendarni doktor Luigi iz navedene serije.

U drugom dijelu učenici su pomoću Kahoot aplikacije rješavali kviz, odnosno pogađali su, koje su to riječi koje su Sinjani koristili ili još uvijek koriste, a koji se identificiraju kao talijanizmi.

Kako nam je bilo možete pogledati u galeriji 😊📚📖

 [više]

Sonet

Autor: Branka Vlastelica -čelik, 13. 11. 2023. 14:10

Povodom Mjeseca hrvatske knjige objavljujemo sonet našeg nadarenog učenika.

 

                                          Njene su oči kao zvijezde sjajne

Gledaju me ove beskrajne noći

Pokazuju mi kojim putem poći

I govore mi baš sve svoje tajne.

 

Njena je kosa zlatnija od zlata

Kao i nepregledna polja žita

Gdje moja ruka neumorno skita

Kada sklanja je sa njezinog vrata.

 

Njeno srce kao nemirno more

Vodi me putevima divnih snova

Zaljubljen čekam te čarobne zore.

 

Njene usne kao pupoljak ruže

Tako opojne, rumene i rosne

Neka ova ljubav traje što duže.

 [više]

Dan kruha

Autor: Željko Cvitković-Đone, 27. 10. 2023. 11:51

Jučer je u našoj školi obilježen Dan kruha. Nastavili smo sa svojim humanitarnim djelovanjem u tom danu.  Naši maturanti pripremili su slastice, peciva, kruh, uštipke…koje su ostali učenici i profesori simbolično „kupovali“ ostavljajući novac od marende za sirotište Mali dom u Africi s kojim smo se povezali 2018. preko sinjskih volontera koji su i osobno nosili naše donacije. Sretni smo što ćemo i ove godine mnogima omogućiti obrok i priliku za opismenjavanje. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom humanom djelu bilo kupovinom ili pripremanjem zalogaja dobrote.

Kako je bilo pogledajte u galeriji slika klikom na više.

 [više]

Međuškolsko natjecanje u šahu

Autor: Željko Cvitković-Đone, 25. 10. 2023. 08:13

Učenici  SSŠ bana Josipa Jelačića -  Marko Liović (2.A), Niko Knezović (4.M), Andrej Vlajčević (2.m) i Niko Šušnjara (2.m) su  se plasirali na županijsko natjecanje u šahu. U međuškolskom natjecanju su pobijedili učenike TIŠ Ruđera Boškovića, Sinj rezultatom 3:2 .

Čestitamo našim učenicima i želimo im sreću u daljnjem natjecanju.
 
 [više]

𝐌𝐣𝐞𝐬𝐞𝐜 𝐡𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐞 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐠𝐞 i 𝐓𝐣𝐞𝐝an 𝐭𝐚𝐥𝐢𝐣𝐚𝐧𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐣𝐞𝐳𝐢𝐤𝐚

Autor: Željko Cvitković-Đone, 24. 10. 2023. 14:06

Jučer smo povodom 𝐌𝐣𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚 𝐡𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐞 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐠𝐞 i 𝐓𝐣𝐞𝐝𝐧𝐚 𝐭𝐚𝐥𝐢𝐣𝐚𝐧𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐣𝐞𝐳𝐢𝐤𝐚 koji započinje 23. 10., održali radionicu u našoj Gradskoj knjižnici, eksperimentalne književnosti (𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘𝑜𝑢𝑡 𝑝𝑜𝑒𝑧𝑖𝑗𝑒) naziva 𝐒𝐨𝐧𝐞𝐭𝐨 𝐦𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜𝐨. Radionici su prisustvovali naši učenici smjera komercijalisti zajedno sa prof. talijanskog jezika, 𝐉𝐞𝐥𝐞𝐧𝐨𝐦 𝐏𝐞𝐧𝐢𝐜́.

U prvom dijelu radionice učenike je  s 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘𝑜𝑢𝑡 𝑝𝑜𝑒𝑧𝑖𝑗𝑜𝑚 upoznala ravnateljica Ira Pandža kojom ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji. Blackout poezija je drugačija  metoda stvaranja vlastitog djela na temelju postojećeg. Odabrali smo jednu pjesmu iz 𝑲𝒂𝒏𝒄𝒐𝒏𝒊𝒋𝒆𝒓𝒂 autora 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐬𝐜𝐚 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐚𝐫𝐜𝐞 koju smo tehnikom zamračenja ili recikliranja pretvorili u vlastito djelo, spajajući likovnu i pjesničku komponentu u novu formu. U drugom dijelu radionice u skladu s temom manifestacije posvećenom prevođenju, učenici su na temelju pjesme 𝐬𝐮𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐨𝐠 𝐭𝐚𝐥𝐢𝐣𝐚𝐧𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐩𝐣𝐞𝐬𝐧𝐢𝐤𝐚 tehnikom zamračenja stvorili vlastitu te su je prevodili na hrvatski jezik uz pomoć profesorice.

Kako nam je bilo na radionici i kako smo se snašli s 𝑏𝑎𝑐𝑘𝑙𝑜𝑢𝑡 𝑝𝑜𝑒𝑧𝑖𝑗𝑜𝑚  možete pogledati u galeriji.

 [više]

Druženje naših učenica i profesorica s ženama iz Kluba žena Sinj

Autor: Željko Cvitković-Đone, 20. 10. 2023. 09:38

Povodom mjeseca ružičaste vrpce, koja je postala simbol obilježavanja važnosti ranog otkrivanja raka dojke, pozvali smo Klub žena Sinj na posljepodnevno druženje i njegu. Iskustvo koje su učenice i profesorice stekle je neprocjenjivo. Dobile smo puno pozitivne energije, savjeta i životnog iskustva žena koje su prave heroine. U radionici su sudjelovale učenice trećeg razreda zanimanja kozmetičar i frizer sa svojim profesoricama. Nakon ovakog divnog druženja potruditi ćemo se da ono postane tradicija.

 [više]

Božična humanost

Autor: Nada Ratković, 21. 12. 2023. 11:35

„Kad se male ruke slože sve se može, sve se može!“

 [više]

Obilježen European Vocational Skills Week 2023

Autor: Nada Ratković, 20. 10. 2023. 17:59

#DiscoverYourTalent  #EuropeanVocationalSkills

 [više]

Obilježen Europsk Dan Statistike 2023

Autor: Nada Ratković, 20. 10. 2023. 15:17

 [više]

Obilježen European Code Week 2023.

Autor: Nada Ratković, 15. 10. 2023. 14:58

 [više]

eTwinning project:School Education Accreditation and Innovation in Education

Autor: Nada Ratković, 30. 9. 2023. 15:29

 [više]

Obilježen Svjetski Dan Turizma 2023.

Autor: Nada Ratković, 26. 9. 2023. 13:55

 [više]

Obilježen Europski Tjedan Održivog Razvoja 2023.

Autor: Nada Ratković, 25. 9. 2023. 14:00

 [više]

Obilježen Međunarodni Dan Mira 2023.

Autor: Nada Ratković, 21. 9. 2023. 13:26

 [više]

Obilježen Europski Tjedan Mobilnosti 2023.

Autor: Nada Ratković, 16. 9. 2023. 13:52

 [više]

POPIS UDŽBENIKA ZA ŠKOLSKU GODINU 2023./2024. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Željko Cvitković-Đone, 5. 7. 2023. 12:50

POPIS UDŽBENIKA ZA ŠKOLSKU GODINU 2023./2024.

Možete kliknuti i OVDJE ili na dokument u prilogu ove vijesti.

 [više]

Great Digital Experts-Veliki Digitalni Znalci Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nada Ratković, 6. 6. 2023. 16:01

 [više]

Obilježen European Year of Skills-Europska godina vještina

Autor: Nada Ratković, 6. 6. 2023. 14:35

 [više]

Arhiva naših vijesti   
  

 

Profesionalno usmjeravanje

  učenika završnih razreda

          srednjih škola

https://e-usmjeravanje.hzz.hr

https://e-usmjeravanie.hzz.hr/Predanketa

Google tražilica

    

Popis udžbenika 2023/2024
UPISI
Uplatnica za duplikat razredne svjedodžbe
Uplatnica za duplikat završne svjedodžbe
 

 

IZDAVANJE POTVRDA

POTVRDA

Upute su dolje u priloženom dokumentu.

 

 

Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju